Att dö gammal och ensam skrämmer inte mig.

På sistone har vi ätit en hel del av det som min pappa kallar "tacoslams" (uttalas helt och hållet på svenska. Slams ska det vara, inget släääms). Mmm, visst låter det gott... Tacoslams är alltså långkok i olika former som sedan serveras i tortillabröd med tacotillbehör, som lite roligare alternativ till den töliga tacofärsen. Vi har till exempel testat både Sofies och Lottas varianter av Taco Carnita och så gjorde jag en dag en variant på högrev på det här viset:
 
Tacoslams På Högrev
 
4 portioner
 
ca 800 gr högrev
5 vitlöksklyftor
1½ röd chili
3 torkade fikon
1 paket bacon
1½ msk tomatpuré
2-3 msk chilipulver
½ msk spiskummin
½ dl inlagda skivade gröna jalapeños
3 msk kalvfond
½ liter ljust öl
1 dl vitt vin
1 lagerblad
3 msk paprikapulver
1 msk oregano
 
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Skala och finhacka vitlöken.
Skär fikonen i grova bitar.
Putsa och skär köttet i grytbitar.
Strimla baconet.
Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en gryta.
Ta sedan ur köttet ur grytan och lägg åt sidan.
Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i grytan någon minut.
Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño,
fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver och oregano.
Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar ca 3–4 timmar.
Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen.
Servera med tortillabröd, grönsaker, gräddfil, guacamole och riven ost.
 
Riktigt gott var det. Och starkt. Så ha gärna rikligt med gräddfil till. Och så tar jag gärna emot tips angående vad jag ska göra med alla torkade fikon jag fick över efter detta kok. Jag åt ett som det var och nej, det var verkligen inte min grej. Så, kan man baka något med det? Kan jag göra nåt nyttigt snacks till den lilla bebisen av det? Hit me!
 
Och så är vi tillbaka i Mölndal igen. Eller ja, det har vi varit sen i tisdagskväll men jag fick med mig min mamma, Pippen och Märta ner så vi har hunnit avverka Universeum, Liseberg, Naturhistoriska och Slottsskogen. Så nu behöver jag aldrig mer göra någonting med Ofelia igen i hela hennes liv för nu har hon sett allt värt att se, om hon inte kommer att komma ihåg det när hon blir äldre är ju liksom inte mitt problem. Men nu har de åkt hem till Sågmyra igen och så har Jimmy fått semester. Trots att jag är mer av en vintertjej så måste jag ju ändå säga att det är himla fint det här med sommar!
 
City And Colour - Two Coins

Kommentarer
Postat av: Kim

Okej tacoslams låter ju inte så gott, men är det detta som serveras så är jag inte den som tackar nej till lite slams.

Gillar ni ost, så tycker jag du ska göra en fikonmarmelad med portvin. http://tantrussinsbak.blogspot.se/2011/09/kexchex.html

Ja men nu visar sig sommaren från sin bästa sida, det måste man ju bara älska!

Svar: mer slams till folket! om man ska bjuda på middag och säger att det blir tacoslams kanske gästerna väljer att stanna hemma, så får man allting själv, inte så dumt! men ganska ensamt...
jag gillar ju ost, men är mindre förtjust i marmelader... och portvin. tror det blir baconlindade fikon, jag älskar ju baconlindade dadlar så det borde funka!

eller hur, helt fantastiskt fin juli ju! hoppas det håller i sig till september, minst!
Pernilla

2013-07-14 @ 13:46:02
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Ett praktexemplar av en rätt om med all säkerhet är så mycket godare än vad det låter!

Fikonmarmelad skulle vi också föreslå, eller så stoppar du ner dom i en burk med rom och fortsätter fylla på med andra goda bär och frukter och lagrar så det blir en romtopf. Så kan du njuta av sommaren när det blir vinter, kan väl passa en vintertjej?
http://martenssonskok.blogspot.se/2011/06/utlandskt.html

Svar: hur menar ni nu? tacoslams låter väl helt fantastiskt gott ;)
romtopf alltså, det låter ju fantastiskt. tror jag ska göra en, men utan fikonen, för det såg så mycket godare ut med färska bär i, de där torkade fikonen ser ju inte mycket ut för världen...

Pernilla

2013-07-14 @ 20:52:49
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Emmy

Åh, tacoslams! (måste bli en ny hashtag på det, ho ho) Gott!
Torkade fikon kan du väl göra några powerbars på. Amy har säkert recept på det. För visst behövde Ofelia lite mer energi ;-) Annars tror jag du kan göra som med dadlar och linda in dem i bacon och grilla. Ev. fylla dem med ost innan. Och fikonsås har gjort en gång fast den passar kanske inte till sommarmaten direkt.

Svar: haha, det blir en fin hashtag. nästan i samma liga som #smaljeans ;)
men baconlindade fikon! varför tänkte inte jag på det? tack för tipset! vi älskar baconlindade dadlar här hemma så fikon borde ju också funka! nu vet jag vad jag ska servera till chevrétoasten på lördag. mmmmm.
Pernilla

2013-07-14 @ 22:59:36
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Everlasting

Jaha, sent ute som vanligt. Det jag brukar använda torkade fikon till är att göra "isomuffins". De smakar inte jättemycket muffins men är ett gott fruktigt snack ändå tycker jag. Här finns recept:
http://blogg.dn.se/komiform2011/2011/02/07/mellanmal-isomuffins/
(fast jag är inte så bra på det här med hälsa så jag byter ut proteinpulvret mot helt vanligt mjöl. Det kanske man inte ska?)

2013-08-08 @ 12:36:11
URL: http://everlasting.nu
Postat av: Everlasting

Mums på tacoslamset förresten, det glömde jag säga! Men du vet nog vid det här laget att jag älskar allt tacos (särskilt den gamla tråkiga tacofärsen) så jag är lättövertygad. En dag kanske jag till och med ger mig på långkok...

Svar: långkok är ju väldigt bekvämt för det är ju bara ställa det på spisen så sköter det sig självt medan du skriver uppsats eller leker med lilltjejen eller städar eller nåt :) nästan bekvämare än tacofärs på det sättet. förutom just det att det tar lång tid då, men det är ju värt det!
Pernilla

2013-08-08 @ 12:37:37
URL: http://everlasting.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0