Återblickar från det liv som jag en gång hade.

Det finns många anledningar till att gilla Ungern. Till exempel hur rent det är på gatorna i Budapest, eller att deras offentliga toaletter är renare än toaletter jag varit på i hemma hos vissa människor. Man kan gilla deras billiga och enkla biljettsystem på tågen, och att hela landet är väldigt billigt överlag. Man kan gilla att det finns Tesco och KFC, Magnum Chocolate och Pepsi Twist. Man kan gilla utsikten över Balatonsjön och de gulliga små Mojitokioskerna som står uppställda lite här och där.
 
Men framförallt så kan man gilla hur de uppfann ett bröd, som man sedan friterar för att därefter pensla med smör, och sedan öser på gräddfil och ost på. Hur bakfull måste man vara för att ens komma på den idén? Själv var jag inte ett dugg bakfull när jag gjorde langós till middag förrförra lördagen, men fruktansvärt nöjd med mig själv efteråt.
 
Langós
 
4 st
 
2 stycken kokta potatisar
25 gr jäst
3 dl mjölk
6 dl vetemjöl

Mosa potatisen. Värm mjölk till 37 grader.
Lös upp jästen i mjölken.
Blanda mjöl med potatis och gör en grop i degen.
Häll ner jästblandningen där och arbeta ihop degen.
Låt jäsa i ca en timme.
Forma 4 tunna kakor av degen.
Fritera i olja tills de är gyllenbruna.
 
Sen kan man slänga på lite vad man vill. Vitlökssmör och gräddfil brukar väl vara grunden på de flesta. Sen gillar jag mest ost och skinka. Vissa gillar skaldjur. I Sverige betalar man 50-60 kronor för en som är lika stor som en assiett, i Ungern betalar man ca 20 kronor för en som är lika stor som en pizza. Puh. Den orkade jag inte heller äta upp...
 
Men nu till lite viktigare nyheter: Jag har hittat paketet med chips! Efter två veckors intensivt sökande. Det var ju inte tack vare posten kan jag berätta, där fick man ju ingen hjälp överhuvudtaget. Det är inte deras fel att avin kommit bort. Om det inte är postens fel att posten inte kommer fram, vems fel är det då?! Ibland blir man så trött. Men nu står paketet här hemma och jag tänker aldrig någonsin släppa det ur sikte. Nu är ju frågan var i all världen jag gjort av Ofelia? Nåja. Hon dyker nog upp.
 
Miles Kane - Come Closer

Kommentarer
Postat av: Ann

Ska äta Estrellas ostbågar med prästostsmak ikväll!! Så himla spännande ska det bli1!!

Svar: var prästisarna goda? vi åt dem med cheddarost i helgen och de var väl okej men ingen WOW-faktor direkt...
Pernilla

2013-01-25 @ 16:25:19
URL: http://www.tidensmelodi.se
Postat av: Nina

Å, vad länge sedan det var jag gjorde langos. När jag var yngre var det party-standard hos oss. Och det bästa med dem tycker jag är att först äter man dem som middag med en massa gott på och sedan slänger man fram dessertmagen och öser på grädde och sylt. Vips är de efterrätt också! Hur briljant är inte det liksom?

Något annat som låter briljant är ju mojitokiosker. Kan någon öppna en kedja i Sverige, tack!

Svar: jag har faktiskt aldrig ens testat det som dessertvariant, fast det kan ju bero på att jag inte är särskilt förtjust i grädde eller sylt förstås... men man kanske skulle kunna ha nutella på. friterat bröd med nutella på, det kan ju inte bli fel?!
Pernilla

2013-01-25 @ 21:21:31
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Emmy

Åh, langos var länge sedan jag åt! För mig är festivalmat eftersom jag inte varit i Ungern. Gott är det i alla fall! Kanske skulle våga mig på att göra ett eget försökt.
Efter provtågresan är ni nu redo för en längre tripp? Fast det är ju jobbigt om det blir många byten och de ska behöva montera ned dörrarna varje gång ni ska av och på. Nu när du fått en låda chips kommer du väl inte lämna hemmet på ett tag. Nödproviant i kylan :-)

Svar: det är mest festivalmat för mig också, men jag åt det ju en gång i ungern iaf, mer för att man måste än för att jag var sugen. men gott var det ju iaf! och att göra egna är ju faktiskt inte alls så svårt, bara lite jobbigt med frityr-doften efteråt...
haha, ja, nästa vecka ska vi faktiskt åka upp till dalarna, med bara ett byte och så är båda tågen handikappanpassade så det borde ju gå att få på en barnvagn också! nu har vi ju lärt oss vilket tågbolag vi inte ska åka med iaf, så det var ju en nyttig provtågresa :)
Pernilla

2013-01-25 @ 23:09:26
Postat av: Kim

Hallelujah - chipsen är funna! Hade iofs blivit roliga tidningsrubriker om du gått bärsärk på posten. Apropå posten: fick ett sms av en kpmis igår "Tack för julkortet. Stämplat 24:e januari". Detta var ett julkort som jag skickade tillsammans med 9 andra julkort i julkortspåsen innan sista-datum-för-julkortspostning. Inte illa Posten!

Tummen upp för Ungern! Och för Langos, även om jag sällan äter det... Att göra egna är impressive.

Svar: men posten alltså... jag vet inte hur mycket de tappat bort för oss på sistone. paket med julklappar till ofelia vet jag att inte har kommit fram och räkningar till mig och mina föräldrar fick ett julkort till sig en månad försent som hade varit ner till min & jimmys första lägenhet vi bodde i för 3½ år sen, och det var adresserat till mina föräldrar så varför det hade tagit omvägen förbi göteborg är ju en gåta... "som ett brev på posten" känns ungefär lika bra att säga som "det går som tåget".
Pernilla

2013-01-26 @ 09:55:14
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Lotta Ekberg

Nä, ledig är verkligen det sista man är. Han HAR sovit bra, men de senaste tre dagarna har jag fått smått panik för han har varit vaken nästan hela dagarna och BARA skrikit. Det enda som fungerar är att gå promenader med barnvagnen, men det orkar man ju inte dygnet runt i den här kylan.

2013-01-26 @ 15:10:51
URL: http://ekbergcharlotte.blogspot.com
Postat av: Nina

Nutella och glass! Kör på det nästa gång!!

2013-01-28 @ 12:21:27
URL: http://denvassastekniven.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0