Vad det än var som fick mig att glänsa så är det borta nu.

Mitt absoluta hatord just nu är #healthy, hela min instagram har hamnat i någon slags #healthy-hysteri. "Ja, men det är väl bra att folk vill vara hälsosamma!" Tänker ni nu. Och ja, det är det såklart. Men vissa verkar tycka att #healthy innebär att man bara äter sallad, 3 ggr om dagen, varje dag, och personligen tycker jag att det inte verkar särskilt hälsosamt alls att vara så fixerad vid att vara hälsosam. Det låter mest ätstört. Dessutom innebär ju att vara #healthy väldigt mycket mer än att bara äta en viss sorts mat, så nu hashtaggar jag #healthy hejvilt på varenda bild jag lägger upp. Man vill ju inte vara utanför och efter, så det är lika bra att följa med i #healthy-strömmen.
 
Nu kommer det en väldigt god och fin tårta som jag gjorde förra veckan. Att äta den tillsammans med jordgubbar är helt fantastiskt, att göra det i sällskap med finfina människor är ungefär så #healthy som det kan bli för det gjorde i alla fall mig fruktansvärt lycklig.
 
Oscar II:s Tårta
 
Botten:
175 gr skalad, skalad och malen mandel
5 äggvitor (spara gulorna)
2 dl strösocker
 
Fyllning:
5 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
125 gr kallt smör
 
rostade mandelspån
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget till du har en tjock fluffig smet.
Vänd försiktigt ner mandeln.
Rita upp två cirklar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper.
Bred ut smeten jämnt i cirklarna.
Grädda i ca 20 minuter.
Låt bottnarna svalna något innan du lossar dem från papperet. 
Rör ihop äggulor, vispgrädde och socker i en kastrull.
Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar.
Får absolut inte koka!
Klicka i smöret lite i taget under omrörning till en jämn kräm.
Låt krämen kallna helt i kylen.
Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå.
Garnera med rostade mandelspån.
Servera gärna med jordgubbar!
 
Så. Nu slänger vi #healthy i samma hög som vardagslyx, unna sig och smaljeansen.
 
Varför köper man leksaker till barn förresten? Idag har Ofelia lekt hela dagen med en stekspade och ett par mockasiner. Sen kröp hon in under stolen som jag satt på och fastnade där. Lite jobbigt eftersom jag då satt fast under bordet och inte kunde komma av stolen och hjälpa henne loss... Ungefär lika jobbigt som häromdagen då hon lyckades stänga in sig i vårat sovrum och la sig precis framför dörren så den inte gick att öppna, samtidigt som hon blev ledsen för att hon insåg att hon var ensam därinne... Nåja, det är väl som man brukar säga: "If you're that good looking you don't have to know anything".
 
Stina Nordenstam - And She Closed Her Eyes
 

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Jag håller med dig, allt detta healthy tjat är inte ens healthy. Jag taggar glatt alla mina glassbilder med healthy och fitness, vilket många reagerar på.

Det känns som om du är en av de få matbloggarna med fötterna på jorden! Absolut min favoritbloggare :)

Svar: tack så mycket, vad kul! :)
Pernilla

2013-08-14 @ 15:55:23
URL: http://alxxandra.blogg.se
Postat av: Åsa

Ja, ja, ja! Healthy och hälsohetsen har fått ta över alldeles för länge! Healthy är en bra mix av lite av varje!

Svar: eller hur, ät varierat och rör på dig! :)
Pernilla

2013-08-14 @ 23:33:14
Postat av: Emmy

Eftersom jag tillhör de där hashtaggande healthymänniskorna får jag väl bemöta detta. För mig är kosten viktig, men jag håller med dig om att det är mycket annat som spelar in för ens hälsa. Jag har en länge ätit någon slags lågkolhyldratskost som jag anser vara hälsosamt. Jag är lite trött på dem som bara äter en massa fett och vill mer visa att lowcarb eller rent av lchf är så mycket mer och kan vara riktigt god mat. Något annat än bara ägg och bacon. Jag behöver inte unna mig eftersom det inte är någon uppoffring för mig, jag äter det jag tycker är gott. Jag är också aningen trött på alla som tjatar om hur mycket de går upp under semestern eller när det nu är och ändå fortsätter trycka i sig sötsaker och inte har en tanke på att göra något åt det mer än att klaga över sin övervikt. Jag vet att jag är yrkesskadad när det gäller kost och övervikt, men på min avdelning opereras upptill 12 personer i veckan (och då är Kalmar en liten stad) för övervikt varav många inte ens fyllt tjugo men som opereras för att de har blivit sjuka av sitt ätande. Och när jag åker iväg med barnen på aktiviteter där det finns så överviktiga barn som är begränsade i sin rörlighet för att de är så feta, ja jag vet inte... Några hashtaggar gör väl ingen skillnad, men folk blir inte sjukare av det i alla fall.

Svar: jag menar ju såklart inte att jag tycker att man ska äta ohälsosamt, och dem jag syftade på var de där som taggar #healthy när de äter en banan till frukost, sallad till lunch, 3 nötter till mellis och så en sallad till till middag... och det tycker jag inte är så #healthy :( förstår att du blir yrkesskadad, och det är verkligen hemskt när man ser dessa överviktiga barn som aldrig får lära sig att äta "rätt". det är som att många inte kan tänka logiskt alls längre, de tar bilen till affären som ligger 500 meter bort för att köpa nutrilett... jag tror ju på att man kan äta allt, men inte alltid!
Pernilla

2013-08-15 @ 01:49:59
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Emmy

Ja, där är jag helt med dig! Det går att äta allt om man inte gör det jämt och förhoppningsvis rör på dig lite mer än mellan soffan och bilen.

2013-08-15 @ 21:09:43
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons Kök

Kan vi slänga "woop, woop" i den högen också?
Vi blev faktiskt ärligt talat bara trötta när vi la till oss på Instagram, väldigt trötta...

Ja hellre en bit smarrig tårta (och vi är inte några tårtfantaster egentligen) i ett oerhört trevligt sällskap än ett salladsblad och tre nötter i ensamhet!

Kram på dej, bästa prinsessa

Svar: woopwoop! slänger jag gärna i den högen, det skålar vi på!
jag är inte heller någon tårtfantast, men den här satt riktigt fint, särskilt i sällskap med en jordgubbe eller två :)
Pernilla

2013-08-15 @ 22:45:23
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Everlasting

Hahaha åh sötaste Ofelia! Jag kan riktigt se henne ligga därinne och stryka lite ledset över golvet med ena handen. Fast det kanske är lite väl specifikt...?

Svar: haha, riktigt så lugnt var det tyvärr inte, det var mer ligga framför dörren och gallskrika för att ingen kom in och hämtade henne ;)
Pernilla

2013-08-17 @ 20:59:42
URL: http://everlasting.nu
Postat av: Amy's piece of cake

Har ju inte varit inne på din blogg och kikat på jättelänge. Semester och annat har hägrat. Men nu när jag läser detta får jag, precis som Remsan, också bemöta dig. För det första äter jag inte tre nötter och en sallad haha. Så mycket som jag tränar så skulle mina muskler förtvina! ;)

Jag äter vegetarisk/veganskt (eftersom mycket indisk mat är vegansk) och i sommar testade jag en hel del raw food (som hör och häpna fick mig att må så bra och jag fick sådan energi!). Att jag taggar healthy och liknande är ju att man vill nå ut till de som är likasinnade. Tro det eller ej men mina följare har många kommit från mina hashtaggar.

Sedan undrar jag varför det är okej att förlöjliga de som skriver healthy när vi inte förlöjligar de som äter som de vill? Ömsesidig respekt är väl ledordet här tycker jag. Det är ju ett fritt land och man får (nästan) skriva vad man vill. Och gillar man inte det får man ju helt enkelt sluta följa de/dom som man irriterar sig på. Jag älskar dina bilder på Ofelia och hoppas att du inte kommer att sluta följa mig även om jag hashtaggar healthy... och ja, jag hashtaggar mycket vegetarisk, vegan och raw food också... hoppas det är okej ;) Kram på dig finaste perfektaprinsessan! :)

Svar: för mig får man gärna förlöjliga dem som inte äter #healthy också, men jag är ju sån som tycker att man får skämta om allt och skulle inte alls ta illa upp om någon la upp en bild på en chipspåse och taggade med #fatass eller nåt ;) men jag har ju inte heller min instagram för att få så många följare som möjligt utan för att visa upp min vardag för mina vänner och familj (och andra som är nyfikna såklart) så de få gånger jag använder hashtags så är det ju alltid på skoj, sen om det sitter nån kille i australien och blir ledsen för att jag taggar en bild på glass med #healthy ja... det får jag väl leva med helt enkelt :)
precis som jag får leva med att vissa av dem jag följer på insta ibland taggar #healthy, det är ju som du säger bara för mig att avfölja om jag inte pallar med mer, men jag tycker också att det kan vara värt att ta en diskussion om vad som är #healthy och inte, i och med att många som jag skrev i inlägget, lever på bara sallad och för mig är inte det #healthy... Kramar!
Pernilla

2013-08-21 @ 21:59:52
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Nilla

Jag tror att i den här diskussionen var det folk som är "bra" hälsosamma som tog åt sig lite som inte alls hade behövt göra det, det var ju ganska självklart vad Pernilla menade, det var riktat mot ohälsosamma "hälso"-personer (FYI, VÄLDIGT konstigt att skriva då jag också heter Pernilla och aldrig stött på ngn annan som heter det i samma generation).

Svar: ja, det brukar ju tyvärr vara så att det är fel människor som tar åt sig, men de där som verkligen är ohälsosamt ohälsosamma vill nog inte höra på det örat iaf :) nej, vi är ju inte så himla många Pernillor. speciellt inte uppåt i landet, alltså, nu bor jag ju i Gbg, men i dalarna som jag kommer ifrån finns det knappt några alls, betydligt fler här nere och i Skåne finns det väldigt många...
Pernilla

2013-09-23 @ 21:26:36
Postat av: Ti

Hej!
Kan man förbereda denna tårta dagen innan eller blir den förstörd då? Tänkte även höra om man kan använda färdigköpt mandelmjöl istället för att skålla, skala och mala egna?

Svar: Hej!Eftersom det är en slags marängbotten så mjuknar den ju mer och mer desto längre den står ihop med med fyllningen, den är fortfarande ätbar och god dagen efter, men smakar bäst samma dag som den är gjord. Däremot kan du ju göra både bottnar och kräm dagen innan och sen bara sätta ihop den på dagen som den ska serveras!

Angående mandelmjöl så går det att använda det också, men då kan du behöva öka mängden mandel lite!
Pernilla

2016-06-19 @ 21:35:19
URL: http://yourhomebymi.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0