Jag kan inte sova när jag märker att du inte mår bra.

Okej, jag förstår ju att det är dags att gå vidare nu. Jag kan inte hålla på och titta tillbaka på tider som flytt och drömma om det som har varit. Ibland måste man bara släppa det och gå vidare. Jag kommer liksom inte få smaka på den där rödbetsbollen igen på väldigt länge, så då får man helt enkelt lov att äta någonting annat.
 
Kocken som presenterade maten för oss på den där provsmakarlunchen var dock lite förvånad över att vi alla hade det vegetariska alternativet som favorit, men berättade också att om man äter helt vegetariskt bara en dag i veckan under ett års tid så har man sparat in motsvarande utsläppet från 220 000 bilar. Det är inte lite det. Jag försöker att lägga in 2-3 vegetariska maträtter i veckan på våran matsedel här hemma, vissa veckor blir det bara 2 men andra veckor kan det bli kanske 5 stycken. Och vet ni vad? Det är faktiskt inte särskilt svårt alls. (Människor som äter kött varje dag kan ibland bete sig som att det är världens svåraste grej att inte göra det, men det är liksom bara att... Låta bli.)
 
I torsdags åt vi den här lilla maträtten, som går att ha som tillbehör till kött också om man nu absolut måste det men som funkar precis lika bra på egen hand:
 
Rostad Mandelpotatis I Tomatsås
 
för 2 pers
 
ca 600 gr mandelpotatis
1 burk krossade tomater
1 dl pinjenötter
½ dl riven parmesan
1 citron, rivet skal ifrån
timjan
oregano
mejram
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela potatisarna i halvor på längden.
Lägg dem i en ugnsform och häll över olja.
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Finhacka nötterna.
Blanda med parmesan, citronskal och kryddorna.
Ta ut potatisen och häll krossade tomater över.
Strö över nötmixen.
Sätt in i ugnen 10 minuter till.
Servera med en sallad.
 
Gott, gott. Den där nötmixen med parmesanen och citronen alltså. Den är krispig och fin. Fast det är ganska varmt när man precis tagit ut den ur ugnen, så den kan gärna stå en liten stund och svalna av lite, det gör absolut ingenting.
 
Annars då? Jo, jag har ägnat dagen åt att peppa inför säsongsstarten av Top Chef - Just Desserts. Det missar ni väl inte? Söndagar 17.00 på 8:an. Jäklar, vilka grejer de hittar på! Man blir liksom både imponerad och deprimerad på samma gång. Imponerad för att de är så duktiga, och deprimerad för att man aldrig kommer att kunna göra såna saker själv. Men jag kan ju så mycket annat... Ehm... Typ... Texten till nästan alla Markoolios låtar utantill. Det kan bannemej inte de som är med i Top Chef - Just Desserts!
 
Reptar - Water Runs
 
(jag säger det igen; reptar är bra grejer. och hör sen!)
 
 

Kommentarer
Postat av: Mårtenssons kök

Nyaavsnitt av just desserts? Och det har vi missat, vi som kollade den säsongen som just slutade...

220000 bilar, är det per person eller? Tänk vad vi då måste spara in i utsläpp när vi äter veg 1 dag/vecka, vi som inte ens äger någon bil!

Svar: japp, och nu har nya säsongen börjat. happy days :D
jag tror det var per person, och jag sa precis samma sak, tänk vad jag som inte har nåt körkort och åker bil typ 2 ggr om året sparar in utsläpp. jag borde få nåt miljöpris, minst ;)
Pernilla

2012-09-02 @ 22:55:39
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Katarina

Så gott det ser ut och nötmixen låter toppen!

2012-09-03 @ 03:13:55
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Charlotta

Peepee! Lunch imorgon 13.30? Green & Rum, ligger ungefär vid mitt jobb (vi gick förbi det på väg hem i fredags!) Funkar det?

Svar: jaaa! vi ses imorgon!
Pernilla

2012-09-03 @ 18:17:26
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Everlasting

Oj vad jag är klimatsmart då, jag som är gift med en vegetarian och därför äter vegetariskt större delen av veckan. Nu känner man sig verkligen som en god människa! Fast den där rätten har jag minsann aldrig ätit, den måste testas.

Svar: väldigt klimatsmart, bra där! jag tänker att jag tar igen de dagar då jag inte äter helt vegetarisk med att inte ha körkort och därför nästan aldrig stå för några bilutsläpp!
Pernilla

2012-09-03 @ 20:17:55
URL: http://everlasting.nu
Postat av: Amy's piece of cake

Du vilken spännande rätt, me like! Ser och låter jättegott. Ska jag testa vid tillfälle.

Sicken tur att jag är vegis då... sparar in mycket!

Svar: ja, testa! det är jättegott :) och du måste ju spara in huur mycket bilutsläpp som helst, toppenbra!
Pernilla

2012-09-04 @ 21:27:13
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Postat av: Emmy

Jag är väldigt köttig av mig, men försöker bättra mig. Det är inte det att jag inte gillar vegetarisk mat utan mer gammal vana. Dina fina potatisar ska jag absolut testa!

Svar: det där är nog väldigt vanligt tror jag, att man äter kött bara av gammal vana och vissa tror att det är så svårt att laga vegetariskt också, men det är ju bara att spana runt så hittar man massa bra och enkla recept :)
Pernilla

2012-09-04 @ 22:29:53
URL: http://remsansbistro.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0