Okej, jag förstår ju att det är dags att gå vidare nu. Jag kan inte hålla på och titta tillbaka på tider som flytt och drömma om det som har varit. Ibland måste man bara släppa det och gå vidare. Jag kommer liksom inte få smaka på den där rödbetsbollen igen på väldigt länge, så då får man helt enkelt lov att äta någonting annat.
Kocken som presenterade maten för oss på den där provsmakarlunchen var dock lite förvånad över att vi alla hade det vegetariska alternativet som favorit, men berättade också att om man äter helt vegetariskt bara en dag i veckan under ett års tid så har man sparat in motsvarande utsläppet från 220 000 bilar. Det är inte lite det. Jag försöker att lägga in 2-3 vegetariska maträtter i veckan på våran matsedel här hemma, vissa veckor blir det bara 2 men andra veckor kan det bli kanske 5 stycken. Och vet ni vad? Det är faktiskt inte särskilt svårt alls. (Människor som äter kött varje dag kan ibland bete sig som att det är världens svåraste grej att inte göra det, men det är liksom bara att... Låta bli.)
I torsdags åt vi den här lilla maträtten, som går att ha som tillbehör till kött också om man nu absolut måste det men som funkar precis lika bra på egen hand:
Rostad Mandelpotatis I Tomatsås
för 2 pers
ca 600 gr mandelpotatis
1 burk krossade tomater
1 dl pinjenötter
½ dl riven parmesan
1 citron, rivet skal ifrån
timjan
oregano
mejram
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela potatisarna i halvor på längden.
Lägg dem i en ugnsform och häll över olja.
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Finhacka nötterna.
Blanda med parmesan, citronskal och kryddorna.
Ta ut potatisen och häll krossade tomater över.
Strö över nötmixen.
Sätt in i ugnen 10 minuter till.
Servera med en sallad.
Gott, gott. Den där nötmixen med parmesanen och citronen alltså. Den är krispig och fin. Fast det är ganska varmt när man precis tagit ut den ur ugnen, så den kan gärna stå en liten stund och svalna av lite, det gör absolut ingenting.
Annars då? Jo, jag har ägnat dagen åt att peppa inför säsongsstarten av Top Chef - Just Desserts. Det missar ni väl inte? Söndagar 17.00 på 8:an. Jäklar, vilka grejer de hittar på! Man blir liksom både imponerad och deprimerad på samma gång. Imponerad för att de är så duktiga, och deprimerad för att man aldrig kommer att kunna göra såna saker själv. Men jag kan ju så mycket annat... Ehm... Typ... Texten till nästan alla Markoolios låtar utantill. Det kan bannemej inte de som är med i Top Chef - Just Desserts!
(jag säger det igen; reptar är bra grejer. och hör sen!)