I början av hösten utlovade (eller hotade) jag visst att jag skulle bombadera den här bloggen med sopprecept. Såhär på höstens sista dag får jag väl erkänna att det gick lite sisådär med det... Men dels så råkade jag föda barn och sen så råkade jag ha sönder våran matberedare. Eller om jag först råkade ha sönder matberedaren och sedan råkade föda barn, jag minns inte riktigt ordningen. Och ja, man kan ju göra soppor utan matberedaren också men vi föredrar liksom släta soppor här, så det har inte riktigt känts lika lockande att göra soppa utan den. Sen är det väl inte riktigt rättvist att säga att det är Ofelias fel att vi inte ätit så mycket soppa som det var tänkt, men det är väl hon som är största anledningen till att jag inte bloggar lika flitigt längre.
Men igår så gjorde jag faktiskt en soppa som inte behövde mixas. En god, billig, mättande och snabbgjord sådan också. Så nu blir det sopprecept, och en fortsättning på följetongen som vi kallar "Hur fan får jag det här att se gott ut?" Tur att det smakade mycket bättre än det såg ut.
Grön Linssoppa
för 4 portioner
½ gul lök
3 st morötter
1 liter vatten
2 st hönsbuljongtärningar
2 dl gröna linser
½ citron, rivet skal från
koriander
salt
peppar
Skala och finhacka löken.
Skala och riv morötterna grovt.
Fräs löken och morötterna i smör i en stor kastrull tills löken mjuknat.
Häll över vatten och buljongtärningar och låt koka upp.
Tillsätt linserna och koka tills linserna mjuknat, ca 20 minuter.
Riv ner citronskalet och smaka av med kryddorna strax innan servering.
Servera med ett gott mjukt bröd till.
Nu är ju det roliga med detta att vi faktiskt i förrgår fick hem våran nya matberedare, så jag hade ju kunnat göra en slät soppa... Våran nya matberedare förresten, vilken grej! Den har liksom allt man kan begära... Massa olika skärskivor, mixer, degkrok, ballongvispar, juicepress, råsaftscentrifug, hårfön, you name it! Nu kan det vara så att jag ljög angående en av sakerna som jag påstod att ingick, ni får själva lista ut vilken.
Men idag äts det ingen soppa och används ingen matberedare i vårat kök. Istället står en
gryta med apelsin & sugarsnaps och puttrar på spisen. Efterrätt finns det också! Bättre än så kan ju helgen knappast börja.