Jag ser att det håller på att bli sant nu, du & jag.

Adventsfika brukar väl vara samma sak år in och år ut. Det är pepparkakor och lussebullar, kanske nåt julgodis och ibland någon mandelmussla. Men ibland vill man ju förnya sig lite. Och jag är ju sån där som tycker att man inte behöver ha någonting att fira för att äta tårta, eller så finns det alltid anledning att fira. Och det finns alltid anledning att testa fram nya smakkombinationer till tårtor. Så vad smakar jul då? Ja, till exempel pepparkaka och apelsin. Det är ju en fin kombination tänkte jag, och så gjorde jag mig en liten tårta med de smakerna.
 
Apelsin- & pepparkakstårta
 
Tårtbottnar:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
75 gr smör
4-5 tsk pepparkakskryddor
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
1 sats apelsincurd

Apelsincurd till fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
rivet skal och saft från 1 apelsin
1 burk kesella 10%

Apelsinglasyr:
100 gr rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
2 msk grädde
1 msk pressad apelsinsaft
1 msk finrivet apelsinskal
 
pepparkakor till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form.
Vispa ihop ägg och socker.
Värm mjölken och låt smöret smälta i den.
Häll ner det i äggvispet.
Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter.
Låt kakan svalna och skär den sedan i tre bottnar.
 
Gör i ordning apelsincurden:
Vispa ihop ägg och socker i en bunke som tål värme.
Koka upp vatten i en kastrull som skålen passar i.
Sätt skålen över kastrullen och vispa i apelsinen
Vispa HELA TIDEN tills äggsmeten tjocknar.
Det tar ca 10-15 minuter.
Ta bunken från värmen och rör ner kesellan.
Låt curden svalna.
 
Vispa grädden och bre hälften över den understa delen på tårtan.
Bre sedan över hälften av apelsincurden.
Lägg på nästa del och bre på resten av fyllningen & grädden.
 
Gör glasyren:
Vispa smöret med florsocker tills det är fluffigt med hjälp av elvisp.
Tillsätt grädde och apelsinsaft och skal.
Bred glasyren på tårtan och garnera med pepparkakor.
 
Där har ni er allt ett adventsfika som heter duga! Eller tårta. Gott var det i alla fall. Så nu vet ni vad ni ska bjuda på när det är dags för adventsfika nästa gång. På söndag alltså. Helt knasigt att det bara är två veckor kvar till julafton. Tre veckor kvar till nyårsafton. Var tog hela det här året vägen?
 
Och vart tog hela den här förmiddagen vägen? Nu är det nog dags att försöka få någonting vettigt gjort. Gå och handla lite frukt och grönsaker till exempel. Vi har helt totalt slut på ätbara saker här hemma, så jag fick göra havregrynsgröt till frukost i ett försök att få i mig någonting. Men näej, jag tycker fortfarande att det är så äckligt så att jag får kväljningar av det, så nu vet jag det och behöver inte undersöka den saken igen på några år. Skönt att ha den saken ur världen åtminstone. Då har inte den här dagen varit helt förgäves.
 

Kommentarer
Postat av: Marja - Baka Sockerfritt

Vilken fin tårta!Snyggt med pepparkakor som dekoration :)

Svar: tack så mycket!
Pernilla

2012-12-10 @ 16:26:55
URL: http://bakasockerfritt.blogg.se/
Postat av: Alma

Åh vad god den ser ut! Ska jag absolut testa till nästa kafferep :)

Svar: gör det! du kommer inte att ångra dig :)
Pernilla

2012-12-10 @ 17:09:34
URL: http://monpetitecuisine.blogg.se
Postat av: Eleonore- jultävlingar!

Gud så god den där verkar! Själv funderar jag på att göra en pepparkaksbotten med lingongrädde :D Håller med om att det är roligt att förnya lite!

Svar: pepparkaka och lingon är ju också en fantastisk kombo!
Pernilla

2012-12-10 @ 19:13:05
URL: http://fikamed.wordpress.com
Postat av: sofie mumsfillibaba

Vi är alldeles för dåliga på det där med adventsfika. Man ska ju liksom ha stående bjudningar varje söndag nu. Skärpning till de två sista ljusen!
Hörde på morgon-tv idag att clementin är det nya apelsin, typ.

Svar: vi har mest haft adventsfika för oss själva, men det funkar ju också! huvudsaken är att man fikar, det har jag alltid tyckt ;)
Pernilla

2012-12-10 @ 21:10:05
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Charlotta

Holy crap, vad duktig du är! Jag har stått i köket typ 0,5 sekunder den senaste tiden... Och då har jag inte ens en pyttebebis att ta hand om.

Svar: neej, men jag har ju å andra sidan inte ett jobb att sköta som dessutom blir 100 gånger stressigare såhär i jultider, så det är nog lättare för mig ändå att hinna med saker i köket... ibland sover hon ju faktiskt ;)
Pernilla

2012-12-10 @ 22:29:46
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Mårtenssons kök

Nu är ju inte vi de mest tårtgalna människorna i världen men även vi måste ju säga att denna låter som en otroligt god en. Apelsin och pepparkaka, what's not to like?

Svar: jag är ju inte heller någon tårtmänniska (förutom att baka dem, det är skoj!) men den här var riktigt fin faktiskt!
Pernilla

2012-12-11 @ 18:33:42
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: JUNITJEJ

Tårtan ser god ut1

2012-12-11 @ 20:03:06
URL: http://www.junitjejen.se
Postat av: Amy's piece of cake

Den här tårtan tycker jag om, gillar pepparkakorna som garnering och det låter mycket gott med kombon apelsin och pepparkaka :)

Svar: det var en kanonkombo! det enda tråkiga var väl att pepparkakorna som var garnering blev lite mjuka av att ligga där så det är nog bäst att lägga på dem precis innan servering!
Pernilla

2012-12-16 @ 16:29:17
URL: http://amyspieceofcake.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0