Det finns en del av mig som du inte kommer att sakna.

Jag har sett på facebook att det finns folk som fortfarande köper pepparkaksdeg. Skäms på er! Eller ja, skyll er själva kanske är bättre sagt. Inte nog med att det är mycket godare med hemmagjord pepparkaksdeg, det är också vetenskapligt bevisat att man blir mycket snällare av hemmagjord pepparkaksdeg. Och detta påstående grundar jag på absolut ingenting, mer än att det är logiskt. Och eftersom jag nu har bakat massor av pepparkakor så har jag blivit så snäll att jag tänker dela med mig av världens godaste pepparkaksdeg, nämligen min mammas.
 
Pepparkakor

ca 100 st

150 gr smör
0,75 dl sirap
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
2 ägg
1 tsk bikarbonat
6½ dl vetemjöl

Blanda smör, sirap, socker, kanel, ingefära och nejlikor i en kastrull.
Låt detta koka ihop.
Låt det kallna, gärna över natten.
Blanda ner ägg, bikarbonat och hälften av mjölet.
Ta sedan upp degen och arbeta in resten av mjölet.
Låt gärna degen vila i kylskåp någon dag innan du bakar kakor av den.
Grädda pepparkakorna på 175-200 grader tills de får en fin färg.
 
Jag tvingade Jimmy att gå och köpa lite fler pepparkaksformar till mig, det går ju liksom inte att inte ha hjärtan och stjärnor och sånt. Så jag bad honom att köpa det, och några fler olika sorters formar så vi fick lite juligare pepparkakor. Så, säg hej till jul-tuppen och jul-fladdermusen!
 
Hur många gånger jag tagit en fladdermus-pepparkaka och sagt repliken: "That's what I do, 'cause I'm BATMAN!" undrar ni? Ja, det har väl hänt skulle vi kunna säga. Kanske såpass många gånger att det inte skulle vara jättekonstigt om Ofelias första ord blir just dessa.
 
I morse fick jag dra upp min sjusovare till dotter klockan 09.00 för vi skulle till vårdcentralen och ute var det tydligen -17 grader, så det var bara att pälsa på sig. Tur att man har växt till sig lite så man föredrar varm framför snygg, annars hade det kunnat bli riktigt jobbigt. Men nu var det faktiskt riktigt trivsamt att promenera i det vädret. Fast ja, det ska ju erkännas att det är ännu trivsammare nu när jag sitter inne och gottar mig med en kopp te och violpolkisar framför Mad Men medans Ofelia sover. Så det ska jag fortsätta med en stund till nu innan det är dags att börja med fredagsmiddagen. Mmm, fredagsmiddagen...
 

Kommentarer
Postat av: sofie mumsfillibaba

Håller med om att hemmagjord pepparkaksdeg är absolut godast. Är uppvuxen med det och har faktiskt aldrig köpt. Blev helt chockad första gången jag såg att det ens fanns. Nu bakar jag ju aldrig pepparkakor men skulle jag göra det skulle jag verkligen göra min egen deg!

Svar: jag visste ju att det fanns eftersom man alltid fick köpedeg när vi bakade i skolan, men det är ju inte ett dugg gott!
Pernilla

2012-12-07 @ 20:34:13
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Men se där ja, det var väl ett par riktigt bra komplement i formlådan! Batmanform känns ju som en självklar pepparkaka:)
Fredagsmiddagen låter ju som något vi vill veta mera om.

Svar: ja, ingen jul blir ju komplett utan en batman-pepparkaka, det har jag alltid sagt ;)
Pernilla

2012-12-08 @ 16:10:31
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Tina N

Vilken lyxlirare du har blivit! ;)

Mmm, pepparkakor är nice. Jag gjorde också min mammas förra veckan, fast de är skurna. Ah, härliga minnen från jul med Mamma! :)

Svar: haha, ja det är inte så dumt att vara mammaledig ;)
skurna pepparkakor har jag faktiskt aldrig bakat ens, kanske får bli nåt inför nästa jul!
Pernilla

2012-12-08 @ 17:10:33
URL: http://frkkaka.blogspot.com
Postat av: Kim

Ha ha ja du det är tur att man inte är fåfäng brukar jag tänka när jag paltar på mig fjorton lager + regnkläder när jag cyklar till jobbet.
Jag är nog en av dem som, om jag bakar pepparkakor, köper deg... mest för att jag är lat.
Va blere för fredagsmiddag då? Själv åt jag en risifrutti - glammigt.

Svar: Risifrutti! Det var värst vad du lyxar till det sådär på fredagskvällen! Jag fick nöja mig med en orientalisk biffgryta och ris jag...
Pernilla

2012-12-08 @ 17:41:19
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0