Huset som byggdes av drömmar.
Men annars gillade jag ju hemkunskap, man slapp sitta still och så fick man äta saker. Inte dumt alls. Ett av recepten som vi fick lära oss på hemkunskapen har fått hänga med i många, många år nu, och det receptet är nog en av de främsta anledningarna till att jag tycker att matpaj är något av de bästa som finns. I fredags bestämde jag mig för att introducera det för Jimmy, och nu tänker jag dela med mig av det till er också. Himla tur för er att jag skrivit ner det och nu tänker föra det vidare till er i skrift, för hemkunskapsfröken Ulla pratade så fruktansvärt grovt bjursmål (som i sin tur är en extremvariant av dalmål) så hade ni frågat henne om receptet hade ni inte förstått ett ord.
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 kokta kalla potatisar
50 gr smör
2 msk vatten
Fyllning:
ca 300 gr köttfärs
1 gul lök
1 morot
1 burk krossade tomater
salt
peppar
3/4 msk vetemjöl
oregano
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa potatisen och blanda ihop all ingredienserna till pajskalet.
Tryck ut degen i en pajform.
Skala och finhacka löken.
Skala och grovriv moroten.
Fräs köttfärsen och löken i smör i en stor kastrull.
Tillsätt krossade tomater, soja och morot.
Strö över mjölet.
Koka under omrörning tills färsen är grynig.
Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med kryddorna.
Lägg köttfärsröran i pajskalet.
Strö över riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Servera med en sallad.
Nu ska jag slänga ihop en pizzadeg för nu börjar Jimmy rota runt i kylen hör jag. Det kan visserligen bero på att han håller på att göra en krusbärssorbet också, men det är bäst att ta det säkra före det osäkra.
Muse - Uprising
Köttfärspaj är en storfavorit hos mig och ändå har jag aldrig lagat en själv. Men nu är det bara att följa order då. Ajaj kapten!
Vår Ulla hette Stina, undrar om hemkunskapsfröknar bara hade namn av det slaget dåförtiden?
Potatis i pajdegen alltså? Har aldrig hört på maken, varför de då?
När vi gjorde den här pajen så "råkade" vi ha i 6 vitlöksklyftor. Jag kan tänka mig att den är betydligt godare med en.
Jag minns inte så mycket positivt med min hemkunskapsfröken. Vår gjorde också skillnad på killarna och tjejerna. Tror inte ens de behövde lära sig stryka annat vi fick göra. Men det var i alla fall där mitt matlagningsintresse började, så något måste hon gjort bra.
Udda med kokt potatis i degen.
Hemkunskapen var kul men kommer inte i håg mitt betyg. Det enda jag kommer i håg är att fröken hade sån enorm byst att när hon lärde oss vika servetter gjorde hon det på "hyllan":)