Och jag vet inte ens vilket landskap jag befinner mig i.

Jag kan vara bäst i världen på att säga att jag ska börja baka mitt eget bröd och sen aldrig göra det. Förut, när jag jobbade på konditoriet, fick jag ju alltid med mig bröd hem från jobbet så då behövde jag aldrig ens tänka på det. Sen äter jag väldigt sällan mjukt bröd själv så det blir oftast Jimmy som köper något. Och varje gång han köper ett bröd så tänker jag att jag ska baka bröd. Precis som varje gång jag ser ett gott brödrecept i någon blogg. Men jag gör det aldrig. Men plötsligt händer det! Igår tog jag mig i kragen och bakade ostgifflar, perfekt om man har en ostskalk liggandes i kylen som det börjar bli brått att göra sig av med:

Ostgifflar

16 st

3 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl
½ paket jäst
2½ dl mjölk
1½ dl riven ost
1 ägg
1 uppvispat ägg till pensling

Smula ner jästen i en stor degbunke.
Värm mjölken till 37°.
Rör ut jästen med lite av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, osten och ägget.
Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en blank och smidig deg.
Låt degen jäsa till sin dubbla storlek, ca 50 minuter.
Knåda upp degen och dela den i två delar.
Kavla ut varje del till en stor rundel på mjölat bakbord.
Skär varje rundel i 8 snibbar.
Rulla ihop till gifflar och låt dem jäsa på pappersbeklädd plåt i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda gifflarna 8-10 minuter.

Yum yum. Ta en ost med lite smak och ha i vetja. Dela dem på längden och mumsa med lite philadelphia. Fina grejer. Nu har jag varit duktig och behöver inte baka bröd på ett år framåt igen. Det tragiska är att jag tittade i arkivet här nu och insåg att det faktiskt var 11 månader sedan jag bakade bröd senast...

Nu har jag nyss kommit hem från stan där jag var och köpte två par stövlar då mina svarta stövlar är så trasiga som de kan vara. Så nu har jag slängt dem och köpt ett par nya fina svarta. Dessutom köpte jag ett par fodrade stövlar också, fantastiskt moget beslut av mig. Nu är jag hungrig och ska äta av mina ostgifflar och njuta av min lediga dag.

I Blame Coco - Please Rewind

Kommentarer
Postat av: Malin

Mums, vad gott. Bakar inte heller bröd men det beror mest på brist på tid, samma med bullar, det är annars något jag gärna har i frysen. Får bli sen när Benjamin blir äldre, mer självgående.



Prova grytan, den är verkligen jättegod och jag tror den blir minst lika god med nötkött! Den var nästan ännu godare dagen efter som lunch...



Kram

2010-11-02 @ 07:54:43
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: charlotta

ostgifflar, fy fasiken vad gott. jag är också sämst på att komma loss till att faktiskt baka bröd, och just därför får jag slänga minst 1 pkt jäst i veckan. shame on me.

2010-11-03 @ 09:05:50
URL: http://www.matrepubliken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0