Jag har känt mig död i tusen år, smakat salt från tusen tårar och din kyss var nästan som guld.

Jaha. Där försvann jag i några dagar. Som det kan bli ibland. I tisdags var jag på snapsprovning med Snälleröds och julbord på Palace, men det ska jag berätta mer om en annan gång. Och igår stod jag i köket mest hela kvällen och kokade kola och bakade pepparkakor. Sen kom Balle förbi och hälsade på och jag spöade honom och Jimmy i M.I.G. Jag förstår inte varför de ens tänkte tanken att försöka, psöö.

Men som sagt. Pepparkakor. När vi var i Bergen och satt och diskuterade pepparkakor utbrast Jenny plötsligt: "Kan man göra pepparkaksdeg själv?" Ja. Jenny. Det kan man. Och det blir 3000 miljoner gånger godare än med köpt pepparkaksdeg, eller köpta pepparkakor. Dessutom luktar det helt fantastiskt när man gör den, och det är hur enkelt som helst. Jag brukar göra ena halvan av processen innan jag går och lägger mig, så får den stå och svalna under natten och så bakar jag färdigt den när jag kommer hem från jobbet dagen efter. Och eftersom jag nu ätit så många pepparkakor har jag blivit så snäll att jag tänker dela med er av min mammas pepparkake-recept.


Pepparkakor

ca 100 st

150 gr smör
0,75 dl sirap
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
2 ägg
1 tsk bikarbonat
6½ dl vetemjöl

Blanda smör, sirap, socker, kanel, ingefära och nejlikor i en kastrull.
Låt detta koka ihop. Låt det kallna, gärna över natten.
Blanda ner ägg, bikarbonat och hälften av mjölet.
Ta sedan upp degen och arbeta in resten av mjölet.
Låt gärna degen vila i kylskåp någon dag innan du bakar kakor av den.
Grädda pepparkakorna på 175-200 grader tills de får en fin färg.

Så lätt som en plätt är det. Vill du göra det ännu enklare tar du 3 teskedar pepparkakskryddor istället för kanel, ingefära och nejlikor. Sen får du himla fina och goda pepparkakor. Pepparkaksburken här ovanför har jag inte bakat själv, den har jag fått av svärmor. Men den är så gullig så den fick vara med ändå.

Nu ska jag packa färdigt min väska. För jag ska strax hoppa på tåget till Falköping där vi ska sova inatt innan vi tar bilen upp till Dalarna imorgon bitti. Det ska vara ca -20 hela helgen i Sågmyra. Härligt! Nej. Kanske inte. Men men, det får man väl ta. Det är ju fint i Sågmyra i alla fall. Och jag har inte träffat mina föräldrar sen i juli, så det kanske är dags att göra det nu. Det finns internet i Sågmyra också, så vi hörs!

The Jesus And Mary Chain - Cracking Up

Kommentarer
Postat av: Mårtenssons kök

Aningens häftig pepparkaksburk du har där!

Det är inte så att ditt förvinnande har något med snapsprovningen att göra?



Ha det så skönt i Dalarna och glöm inte långfillingarna!

2010-12-10 @ 22:10:43
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Malin

Du menar att man ska arbeta in resten av mjölet va...? ;-)

Tack för det receptet, har faktiskt köpt ICA´s deg, men fy vad trist den var, dom smakar ingenting!



Hoppas du får det trevligt i Falköping och sen Dalarna, här åker vi aldrig någonstans, KAN har något att göra med att vi har huset fullt med hundar och valpar, kan vara på grund av det ;-)...



Gullig pepparkaksburk förresten, här har jag dom i en big-pack burk, inte lika fint...



Kram

2010-12-11 @ 12:37:51
URL: http://www.cannolisblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0