Hej Gud, jag har ditt nummer nu.

Förra onsdagen stod jag ju mest framför spisen hela kvällen. Man behöver ju mycket julgodis såhär års, speciellt hemma hos oss. Det är nämligen så kallt så jag måste bygga upp med mycket underhudsfett så jag håller mig varm. Underhudsfett är ett roligt ord förresten, det är ju inte direkt så att man har massa överhudsfett. Men julgodis var det ja. Jag kokade chokladlakritskola efter ett recept jag hittade hos Victoria på Matplatsen. Dessutom har jag sett det dyka upp på massa andra bloggar också, och alla lovordar det lika mycket. Så jag var tvungen att testa. Såhär gör man:


Chokladlakritskola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 msk smör
200 gr mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock.
tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”.
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen och låt den svalna.
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

Egentligen ska man toppa med lite havssalt på varje kolabit också när man doppat dem i choklad, men jag hade inget havssalt hemma och vanligt salt kändes lite fånigt. Så jag hoppade över det men det var fruktansvärt gott ändå. Det är ingen stark lakritssmak, så till och med Jimmy som inte alls tycker om lakrits går och nallar kolor ur kolaburken hela tiden. Man behöver inte krossa karamellerna utan de smälter i kastrullen, så det är bara att hälla ner dem direkt i kolasmeten. Har ni inte testat redan, så gör det vetja!

Idag har det varit full rulle på jobbet med luciatåg efter luciatåg och en himla massa pepparkakor. Jag hade nästan lyckats förtränga hur det är att jobba på dagis på luciadagen, men idag blev jag påmind. Om det var någonting jag ville bli påmind om eller ej kan jag inte riktigt bestämma mig för. Det är mest ett himla ståhej, fast å andra sidan glömmer man ju helt bort att det är lucia annars. Det är ju inte som förr när man gick i skolan och hittade på tomterappar ("får man några klappar när man lirar rock? och måste man dricka julmust eller är det bara skrock? man kanske skulle testa lite Hej Tomtegubbar, fan ni tomtar kanske är lite coola" typ så och mycket mer.) och uppfann helt ny text till Stalledrängsvisan. Jag kan inte förstå varför musikläraren aldrig valde ut mig till att få följa med när de åkte ut och lussade på de seriösa ställena... Det var nog för att jag inte är blond, eller sopran. Mm. Ja, så var det nog.

JJ Grey & Mofro - Lullaby

Kommentarer
Postat av: Susann

Elin gjorde hennes fudge på skumtomtar... Den var inte heller helt fel :)

2010-12-13 @ 21:20:49
URL: http://liladrommar.blogg.se/
Postat av: hogie

Verkar goa di där kolera. Kan du inte skicka en så jag får provsmaka innan jag ställer mig och gör dem? Det kan du gött göra tycker jag.

2010-12-14 @ 15:18:55
URL: http://hogieskill.blogg.se/
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba

Har gjort två omgångar av dessa underbara kolor och det kommer bli en tredje. Inte alls dumt med lite flingsalt på toppen. Pricken över i:et lixom!!

2010-12-14 @ 20:16:16
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Malin

Jag glömde faktiskt bort att det var lucia, blev ju påmind på bloggar och så men glömde trots det bort det i mellanåt... Kan tänka mig att det är en väldigt stressig dag på dagis...

Goda kolor, dom ska jag testa, det kanske lbir det enda julgodiset här i år... Fast jag vill nog testa med havssalt, det lät gott! Magnus lär ju bli lycklig, han gillar lakrits :-)

Kram

2010-12-15 @ 07:45:02
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: lis

det här ser sjukt gott ut!

och tack så mycket för din kommentar :) vad himla glad jag blev! ja, jag har sytt hela själv, och tyvärr har jag inte ens nåt mönster att dela med mig av. jag kunde inte heller ens trä en symaskin innan jag började, men det går att lära sig!tyget har jag köpt i en butik i lidköping som jag inte ens minns namnet på... jag tror att det kanske är ett brittiskt klännigstyg och att man kan finna liknande i affärer som säljer det, eller affärer som har mycket tyg för quilt, eller lapptäckessömnad. de brukar nämligen vara ganska småmönstrade...

2010-12-15 @ 07:57:05
URL: http://lishedlund.blogg.se/
Postat av: Emma

Mmm, underbara kola! Vad tyckte du, var den god?

2010-12-16 @ 10:19:47
URL: http://imittkok.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0