Och slänga bort det igen.

Mmm. Solsken. Synd att vi måste tvätta bort halva dagen bara, men tack och lov för att vi har balkongen säger jag så man åtminstone får lite sol och frisk luft. Om någon timme är det nog färdigtvättat dessutom så vi kan gå ut på en solskenspromenad. Förhoppningsvis är det fortfarande lika varmt då som det är nu. Smarta jag hade ju ställt mitt påskägg mitt i solen så chokladharen och äggen var helt mjuka, men jag försöker rädda dem i kylskåpet just nu.

I tisdags hade ju jag en produktiv dag och gjorde massa duktiga saker, bland annat så bakade jag en kardemummakrans. Vi har hela skafferiet fullt med vetebröd nu; kardemummakrans, krämbullar, äpplebullar och ett och annat wienerbröd. Det enda jag bakat själv är dock kardemummakransen, det andra har jag fått med mig hem från jobbet. Egentligen är jag ju inte ens någon vetebrödsfantast, men det är roligt att baka såna saker så det blir ändå att vi har det hemma. Tur att jag är ihop med en wannabe-pensionär som älskar långkok, vetebröd och Allsång På Skansen. Nåja, två av tre åminstone. Här är min lilla krans:



ca 6 dl vetemjöl
75 gr margarin
2½ dl mjölk
½ pkt jäst
3/4 dl socker
½ tsk kardemumma
½ tsk salt

Fyllning:
75 gr margarin
ca 2 msk kardemumma
ca 2 msk socker

Smält margarinet i en kastrull, häll på mjölken och låt det bli ca 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och häll smörspadet över jästen. Rör om tills jästen löses upp.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och den största delen av mjölet.
Det kan behövas mer eller mindre än 6 dl.
Arbeta degen smidig, så att den blir slät och blank och släpper bunken.
Låt degen jäsa under bakduk till sin dubbla storlek i ca 40 minuter.
Knåda sedan degen smidig och lägg upp den på ett bakbord, kavla ut till en avlång platta.
Bred på mjukt margarin och strö över kardemumma och socker.
Rulla ihop till en avlång "korv" och forma till en krans.
Klipp sedan kransen med ca 2 cm mellanrum och vik flikarna ömsom åt höger, ömsom till vänster.
Låt jäsa i ca 20 minuter till. Pensla med ett uppvispat ägg,
strö över pärlsocker och grädda i ca 15 minuter på 200 grader.

Egentligen är det nog mest att det luktar så himla gott när man precis tagit ut det ur ugnen. Hemtrevligt gullegulle liksom. Som nybryggt kaffe, det luktar det här nu. Kaffe sig är ju äckligt, men det luktar gott. Nu ska vi titta till torktumlaren. Torka färdigt, torka färdigt!

Pearl Jam - Jeremy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0