Du tror att jag är stark, att jag bara plockade upp bitarna och gick vidare som ingenting hänt.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger de senaste veckorna som vi har sett på Trolls-filmen här hemma men låt oss säga som så att jag 8 gånger av 10 får en av replikerna som svar på något jag säger och att jag in princip konstant har någon av sångerna från filmen på hjärnan. Jag är för övrigt Poppy, Jimmy är Kvist och Ofelia är Bäck. Hela tiden. När jag hämtade på förskolan idag ropade hon: "HEJ POPPY!" över hela gården och vägrade komma med hem förrän jag kallade henne Bäck. 
 
Bäck är (SPOILER ALERT. Och info för er som inte sett filmen) ett hippie-troll som i slutänden visar de onda (som blir lyckliga av att äta troll) var resten av trollen finns. Så när Ofelia envisas med att vara Bäck sa jag en dag: "Men han är ju dum?!"
- Varför då? Undrade Ofelia.
- Han visar ju Bergena var trollen finns?
Och då säger hon: "Men mamma, bara för att man gör en dum grej betyder inte det att man är en dum person!" Alltså... Va?! Kommer vi snart att vakna en morgon av att hon står och spikar upp kloka väggord som Happiness Is Not A Destination Its A Way Of Life i sitt rum? Vems barn är hon egentligen?! Och sitter vårat riktiga barn och gråter på de helvita väggarna hemma hos någon Carpe Diem-häxa i typ... Floda?
 
Såna här tragiska upptäckter kräva sin matpaj. Det blir till och med en favorit i repris. Men eftersom det var 5 år sedan jag bloggade om den senast så bestämmer jag att det är okej att blogga om den igen. Någon ny läsare borde ju ha hittat hit de senaste 5 åren? Eller?! Nåja. Det blir Ullas Köttfärspaj. Ulla var min hemkunskapslärare på högstadiet och det här receptet är väl ungefär det enda viktiga att minnas från högstadiet överhuvudtaget (förutom vad Zippen heter egentligen och vad affären som sålde Savann-byxor hette, men det verkar ju ingen ha någon som helst koll på). 
 
Ullas Köttfärspaj

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 kokta kalla potatisar
50 gr smör
2 msk vatten

Fyllning:
ca 400 gr köttfärs
1 gul lök
1 morot
1 burk krossade tomater
salt
peppar
3/4 msk vetemjöl
oregano
1 vitlöksklyfta
1 msk soja

riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa potatisen och blanda ihop all ingredienserna till pajskalet.
Tryck ut degen i en pajform. 
Skala och finhacka löken. 
Skala och grovriv moroten. 
Fräs köttfärsen och löken i smör i en stor kastrull.
Tillsätt krossade tomater, soja och morot. 
Strö över mjölet. 
Koka under omrörning tills färsen är grynig.
Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med kryddorna.
Lägg köttfärsröran i pajskalet. 
Strö över riven ost. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 
Servera med en sallad.
 
Förra gången jag publicerade det här receptet fick jag 5 kommentarer om varför det ska vara potatis i pajdegen. Svaret är: jag vet inte. Men jag vet att det är en förbannat bra pajdeg så jag bryr mig inte så mycket om varför. 
 
Annars så är vattkoppe-karantänen över, jag och Ofelia har satt frön till paprika, physalis, morötter och lite olika blommor på balkongen, jag är helt insnöad i Kristina Sandbergs böcker om Maj (men fasen vad de fikar hela tiden!) och så har jag och Jimmy sett på Manchester By The Sea. Se den! Ja. Det var allt jag hade på hjärtat för nu. Muffins & regnbågar på er!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0