Jag ville bara känna, nu kan jag inte andas.

Idag är det lucia, vilket innebär att släpa upp barnet i ottan, klä ut det till nåt konstigt och tvinga det att sjunga konstiga sånger medan vi vuxna tittar på och äter magsjuke-pepparkakor. Förra året försökte jag förklara lucia-traditionen för en italienare, när man ska förklara det på engelska inser man ännu mer hur konstigt det är. "You can dress up as a lucia with a crown with candles, tärna with sparkle in your hair or stjärngosse with a cone that has stars on it on your head. Or you can be a gingerbread man or one of santas elfs..." Sen när man ska förklara VARFÖR vi gör det så blir det ju ännu konstigare, han förstod verkligen ingenting. Och då är ändå lucia från Italien...
 
På tal om lucia så gjorde jag häromveckan en gryta där jag slängde ner hela jävla lucia, som Ove i En Man Som Heter Ove skulle ha uttryckt sig. Den här vintern har jag kört långkok nästan varje söndag och den här goda grytan kan jag verkligen rekommendera, passar bra även när det inte är lucia.
 
Marockansk gryta med saffrans-couscous
 
ca 6 portioner
 
700 gr högrev
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 tsk malen kanel
1½ tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
en nypa chiliflakes
ca 8 dl vatten
½ msk kinesisk soja
1 tärning köttbuljong
10 st torkade aprikoser
1 dl rostade mandelspån
 
3 dl couscous
3 dl vatten
1 pkt saffran
1 klick smör
 
granatäpple
matyoghurt
 
Tärna köttet i bitar, ca 3x3 cm.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn köttet i smör i en stor gryta tillsammans med lök, vitlök, kryddorna och tomatpuré.
När köttet fått fin färg och löken mjuknat häller du över vatten, soja och köttbuljong.
Låt koka 2-3 timmar tills köttet är mört.
Strimla aprikoserna och tillsätt i grytan, låt koka några minuter till.
Häll i mandeln precis innan servering.
Lägg 3 dl okokt couscous i en skål.
Koka upp 3 dl vatten tillsammans med saffran.
Häll det kokande vattnet över couscousen.
Täck skålen med plastfolie i ca 10 minuter eller tills couscousen sugit i sig allt vatten.
Släng i en klick smör och fluffa upp couscousen med en gaffel.
Servera grytan med couscousen, granatäpple och matyoghurt.
 
Receptet kommer ursprungligen från arla men jag har byggt om det en hel del, som vanligt. Så de där måtten på kryddorna är väl en aningen ungefärliga, smaka er fram! Smaka av! Smaka av!
 
Nu är jag äntligen färdig med julklappsinköpen. Köpte till och med en till mig själv för att vara på den säkra sidan. (Det är en Sailor Moon-mugg, men berätta inte det för mig.) Vidare så köpte jag och Ofelia nya skor till henne bara för att komma hem och upptäcka att de glömt att ta bort stöldskyddet från dem. Så nu måste jag ialla fall åka in till stan en lördag. I julrushen. Jag som gjort allt för att undvika det. Buhu. Stackars mig. Meanwhile in Syria... Nä. Nu ska jag skärpa mig. Idag fick jag beröm av en av sveriges bästa konditorer för att jag gjort så fina äpplemazariner. Den ni! Glad lucia på er!
 
Jackson C. Frank - Blues Run The Game

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0