Du har nått din topp och livet blir inte bättre än såhär.

I måndags tjuvstartade jag julen. Det var faktiskt inte med flit, jag tänkte bara testa att baka en kaka och sen när jag satte igång så visade det sig att smeten smakade pepparkaka. Och när jag ställde in den i ugnen så doftade det pepparkakor i hela lägenheten. Det borde jag visserligen kanske kunna ha räknat ut när det stod kryddnejlika i receptet, men så långt tänkte jag visst inte. Eller så var det mitt undermedvetna som är så himla trött på att jag är så varm hela tiden som saknade vinter och kyla så att jag bara ignorerade det.
 
Men nu till kakan, som inte var dum alls. Så himla saftig och god! Fortfarande idag 4 dagar senare så är den jättesaftig. Så vill du ha en mjuk, god och saftig kaka som räcker länge så kan jag rekommendera denna. Du kommer inte att bli besviken!
 
Dadelkaka
 
200 gr urkärnade dadlar
1¾ dl kokande vatten
200 gr smör
280 gr (knappt 5 dl) mörkt muscovadosocker
3 st ägg
450 gr (ca 7½ dl) vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk kanel
2¼ dl gräddfil
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa dadlarna tillsammans med det kokande vattnet i en matberedare tills du har en grov puré.
Låt purén svalna.
Under tiden kan du vispa ihop smör och muscovadosocker till en fluffig smet.
Tillsätt sedan äggen ett i taget, vispa ordentligt mellan varje ägg.
Tillsätt sedan alla torra ingredienserna växelvis med gräddfilen.
Vänd till sist ner dadelpurén och rör försiktigt ihop med en slickepott.
Häll kaksmeten i en smord och bröad hålform.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme tills kakan är helt genomgräddad.
(Jag fick lov att ha min inne i 1h 15 min för att den skulle bli helt torr.)
Låt kakan svalna helt i formen innan du vänder upp den.
Pudra eventuellt med florsocker.
 
Så himla bra kvällskaka. Vissa kakor passar bara bättre som kvällskaka än andra, det här är en sådan. Det är nog för att den blir så god ihop med en kopp te. Den är nog väldigt god med en kopp varm choklad också...
 
Det är faktiskt Internationella Chokladdagen idag så egentligen borde man frossa i choklad. Det har jag tyvärr inte gjort, inte ännu i alla fall. Hittills har jag haft fullt upp med att hälsa på barnmorskan och mäta magen, och sedan har jag storstädat hela lägenheten och strykit dukar och gardiner och bytt såna. Jag fick för mig att vi skulle ha såna där fina hissgardiner, men tänk att när jag satt upp mina, rullat upp dem och försökt knyta fina rosetter så ser det inte alls så fint ut som det gör på bilderna i katalogen där vi beställde gardinerna... Det ser mer ut som att en 5-åring tröttnat på sina rullgardiner och försökt göra om dem till nåt annat. Hmpf. Nåja, jag har säkert nåt annat jag är bra på!
 
The Kinks - God's Children

Kommentarer
Postat av: Amy's piece of cake

Dadelkaka låter hur gott som helst, jag älskar dadlar i både färsk och torkad form!

Du är för härlig, kul med för-juligt ;) Kryddnejlika doftar verkligen så gott. Brukar ha det i indisk chai....

Svar: jag funderade faktiskt på att ta en kopp chai till kakan en kväll, men så kändes det som det blev lite för mycket av samma smaker, men då vet man ju iaf att det kommer att passa ihop ;)
Pernilla

2012-09-13 @ 19:35:30
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Postat av: Zofie

Vad underbart det låter! Finns inget bättre än jul & alla godsaker haha :)

2012-09-14 @ 13:25:47
URL: http://zofieinaustralia.blogg.se/
Postat av: Marja - Baka Sockerfritt

Älskar att ha dadlar i mina bakverk, de har en så god sötma!

Svar: jag hade faktiskt aldrig testat att ha det i bakverk förut, men det blev verkligen saftigt av dem iaf!
Pernilla

2012-09-14 @ 22:05:38
URL: http://bakasockerfritt.blogg.se/
Postat av: Emmy

Okej jag lider med dig lite för jag minns hur det kändes att vara så där varm, men nu får ditt undermedvetna lugna sig och inte locka fram något mer juligt. Jag kan ju knappt vänja mig vid att det är höst.

Svar: då ska jag inte berätta om hur jag satt och hittade massor av fint julpynt i jotex-katalogen jag fick hem på posten idag alltså?
Pernilla

2012-09-14 @ 23:14:48
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Rebecca

Hmm..jo såna där hissgardiner har jag också försökt mig på. Men jag löste det med en ny gardinstång som jag trädde in i den nedersta kanalen,alltså längst ner på gardinen då gick det att rulla upp så fint så.

Svar: det blev helt okej ändå till slut för mig också faktiskt, jag la ner den på bordet och knöt upp rosetterna med gardinen liggandes :)
Pernilla

2012-09-16 @ 12:54:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0