Jag är väldigt dålig på att återanvända efterrätter även om jag tycker att de är väldigt goda. Så mycket att baka, så lite tid, som sagt. Jag vill ju bara testa det receptet, och det receptet och det där receptet. Och så hittar man konstant nya recept som också måste testas. Så glömmer man liksom av den där sjukt goda desserten, pajen, kakan som man gjorde fastän man just när man åt den tyckte att man dött och hamnat i sötsakshimlen.
Men igår rotade jag faktiskt i receptgömmorna här hemma och återanvände ett recept som vi hade som efterrätt på nyårsafton... För 4 år sen. Då hade jag och Jimmy precis flyttat ihop i en andrahands-tvåa i övre Krokslätt och där firade vi nyår tillsammans med Hakim, Maria, Jolin och Evelina. Med tanke på det lilla sällskapet trodde vi nog mest att vi skulle äta god mat, säga Gott Nytt År och sen skulle det vara godnatt och hejdå. Klockan sju på nyårsdagens morgon åkte Jolin och Evelina med första morgonbussen hem och vi andra gick och la oss. Jag vet inte riktigt vad vi sysslade med hela natten, men jag tror att den här finfina efterrätten hjälpte oss att hålla igång!
Frusen Citrondessert
1 paket Maryland Cookies (eller liknande kaksort)
2 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron
2 dl créme fraiche
2 dl vispgrädde
2 st äggvitor
mixade jordgubbar
Täck bottnen av en rund smord form med hela cookies.
Vispa ihop äggulor, socker och vaniljsocker för hand.
Smaksätt med rivet skal och saften från citronen.
Blanda ner créme fraiche.
Vispa grädden ganska hårt med elvisp.
Rör ner den i citronsmeten för hand.
Vispa äggvitorna till hårt skum, med elvispen igen.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten.
Häll smeten över cookie-bottnen.
Täck formen med plastfolie och ställ in i frysen några timmar.
Servera sedan med mixade jordgubbar.
Den var precis lika god när jag gjorde den igår som jag mindes den. Perfekt efterrätt när man ska ha middagsbjudning. Och faktiskt precis lika perfekt när man sitter ensam i soffan och tittar på Halv Åtta Hos Mig, det vet jag för jag testade det för en timme sen ungefär. Det var en himla tur det för den där chokladnötknäckskakan de åt till dessert där såg så fruktansvärt god ut så nu måste jag leta fram receptet på den, så kanske vi kan äta den på nyårsafton 2016!