Jag har två hemligheter, men jag har bara berättat en för dig.

Jag var ju som jag nämnt tidigare ansvarig för efterrätten på nyårsmiddagen. Eftersom jag gillar att leva lite farligt så gjorde jag någonting jag aldrig testat förut. Och ja, det är ungefär såpass farligt jag gillar att leva. Att testa nya efterrätter. Oftast räcker det ju faktiskt att titta på ingredienslistan för att räkna ut om någonting är gott eller ej, och det här verkade gott på receptet och var väldigt gott i praktiken också. Ni får ursäkta bildkvalitén, att ta fina bilder är ingenting man tänker på när klockan närmar sig två på natten och man druckit några glas vin...

Apelsinchokladkaka

Botten:
400 gr mandelmassa
4 ägg
50 gr smör
100 gr apelsinchoklad (jag använde marabous apelsinkrokant)
1 apelsin

Glasyr:
100 gr apelsinchoklad
1 msk smör

1 apelsin
ca 1 dl grand marnier

Börja med att skära en apelsin i tunna halva skivor.
Marinera dem i grand marnier i en timme eller två.
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan. Rör ner äggen.
Smält chokladen och smöret till bottnen.
Rör ner i mandelsmeten.
Tillsätt rivet skal och saften från en apelsin.
Smörj en låg pajform med löstagbar kant. Häll smeten i pajformen.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt kakan svalna.
Smält choklad och smöret till glasyren.
Bred glasyren över kakan.
Garnera sedan kakan med de marinerade apelsinskivorna.
Servera med vispad grädde.

"Det smakar romerska bågar!" Var den allmänna kommentaren. Vill du ha en lite vuxnare smak så går det bra att använda mörk choklad med apelsinsmak. Det hade jag kanske föredragit men vi hittade faktiskt ingen sådan på hela affären konstigt nog. Inte ens bland den fulaste fulchokladen. Nåja. Det här var också enormt gott, så det var nog ingen större förlust.

Nu är jag mumsigt mätt på potatisgratäng och entrecôte med chilismör och tänker nog fortsätta med att bara göra ingenting resten av kvällen också. Fina grejer det där med att göra ingenting. Speciellt när man vet att man egentligen borde plocka undan julsakerna. Eller borde man det? Ska man inte det på torsdag eller fredag om man är traditionsenlig? Eller hur är det? Mamma, HJÄLP!

Interpol - Always Malaise (The Man I Am)

Kommentarer
Postat av: Malin

En dessert i min smak!! Gör faktiskt en pinsamt enkel kladdkaka som oxå smakar romerska bådar när jag har i den chokladen, mmmm!



Vi är lika du och jag, så farligt är ungefär gränsen även för mig, en tokig, oprövad maträtt eller dessert, det räcker, mer blir för mycket ;-) Lagom är liksom bäst...



Även ert nyår låter som en lyckad kväll, ni verkar ha goa, roliga vänner, härligt!!



Detta år ska bli det bästa, eller hur??

Kramar Malin

2011-01-03 @ 07:25:41
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba

Mmmm....det låter gott!! Den lägger vi i arkivet!!:)



Tjugondag knut, då ska julen ut!! Alltså tjugo dagar efter jul. Knut har namnsdag. 13 januari, så du kan lata dig en vecka till!:) Våra få julgrejjer åkte igår. Dock får stjärna och gardiner hänga lite till.

2011-01-03 @ 16:40:26
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0