Det var du som sa att du ville bort.

Idag har jag varit väldigt hipp och inne. Jo, för en har ju förstått nu att det är väldigt inne med franska bakverk. Jag är ju ganska seg på det här med att ta till mig trender och moderna saker. Mest för att jag alltid ska vara kärringen mot strömmen förstås. Men nu har jag förstått det här med att det ska vara franska bakverk. Fast jag vägrar fortfarande att göra macaroons, det överlåter jag till de som är lite mer pyssliga av sig. Jag har gjort en savarin. Och gått runt hela kvällen och utalat det savaräääng (med skorrande r såklart), fastän jag vet inte alls om det uttalas så. Jag vet dock hur man bakar det, och det gör man såhär:

Fransk savarin med frukt och bär

50 gr smör
½ dl grädde
15 gr jäst
½ dl socker
en nypa salt
3 ägg
ca 4 dl vetemjöl

Indränkning:
1¼ dl socker
1¼ dl vatten
1 bit hel kanel
½ dl ljus rom

Fyllning:
mango
ananas
päron

Smält smöret och blanda ner grädden.
Ljumma blandningen till 37 grader.
Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, socker och salt.
Vispa ner äggen.
Arbeta in mjölet tills du har en slät och smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Fyll sedan degen i en välsmord liten kransform.
Låt jäsa i formen under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Koka under tiden upp socker, vatten och kanel och låt koka några minuter.
Låt svalna något och tillsätt sedan rom.
Häll den ljumma indränkningen över den ljumma kakan medan kakan är kvar i formen.
Låt väskan sugas upp riktigt ordentligt.
Stjälp upp kakan på ett serveringsfat.
Lägg mango, ananas och päronbitar i savarinens mitthål.
Servera med vispad grädde.

Naturligtvis behöver du inte ha mango, ananas och päron i mitten. Vill du ha andra frukter eller bär så får du faktiskt det. Men det är väl liksom så att ananas och rom passar himla fint ihop. Det upplyste Jimmy mig om när jag frågade om vi hade tillräckligt med rom för att göra den där indränkningen och han svarade med: "Ska det vara ananas i kakan?" Och jag blev väldigt förvånad över att den frågan, men tydligen så är rom och ananas en fin kombo. Jag är nog inte så bra på det där med sprit, häromdagen frågade jag vad det är i en GT. Men HUR ska jag kunna veta? Jag är från dalarna, det närmaste en drink vi kommer är HB blandat med mammas hemgjorda vinbärssaft.

Big Talk - Living In Pictures

Kommentarer
Postat av: Malin

Lite som Solskenskaka men med sprit ;-)! Tycker ofta dessa "indränkta" kakor blir ganska torra, som en vanligt sockerkaka, inte så där jätteupphetsande med andra ord. Men jag bjöds på en himla god kaka igår! nu skrattar säkert du och säger att den, den har jag ätit i hela mitt liv, men om du INTE har provat den så sätt i gång och baka! Ryttarkaka heter den, mums! Den ska jag baka så fort jag orkar (dvs om hundra år....)



Kramar

2011-08-24 @ 07:04:29
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: Everlasting

Jag trodde alla drack HB och lingondricka däruppe i norr...? Det här franska bakverket har jag nog aldrig hört talas om, men spännande lät det i alla fall.

2011-08-24 @ 08:33:56
URL: http://kattisbiggestfan.blogg.se/
Postat av: Tina N

Jag är också hipp, för jag ska börja läsa franska till hösten! Sedan kan jag läsa franska recept och göra ännu bättre Macarons! :)



Din kaka lät mums. Sprit är alltid gott...nästan i varje fall...HB med saft kan nog vara utan och GT också! ;)

2011-08-24 @ 09:04:08
URL: http://frkkaka.blogspot.com
Postat av: Kim

Rom och ananas - pina colada for god's sake!



Du vet iallafall att GT är en drink, skam vore det om du bara refererade till en lokal kvälltidning...



Quit playin' games (with my heart) var för övrigt min favorit på BSB-skivan. Gött beat, öh.

2011-08-24 @ 19:08:05
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0