Jag brukade springa över fälten bara för att lägga mynt på rälsen.

Jag vet inte om jag blir inspirerad av mitt eget prat om pepparkakskryddor här i bloggen igår, men bara någon timme senare stod det en gryta och puttrade på spisen och spred juldofter i hela huset. Nej, det var ingen pepparkaksdeg jag satte igång. Däremot en indisk kycklinggryta fullspäckad med goda kryddor. Det där med indisk mat alltså. Hur fint som helst. Såhär gjorde jag:


Indisk kycklinggryta

För 4 pers

4 st kycklinglårbitar
1 st röd chili
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 zucchini
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk kryddnejlika
kanel
garam masala
kardemumma
koriander
400 gr krossade tomater
6 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning
2 dl röda linser

Fräs kycklingbitarna i en stor gryta tills de får vacker färg.
Ta upp dem och lägg åt sidan.
Finhacka chili, vitlök och gul lök. Tärna zucchinin.
Fräs detta tillsammans med ingefära, kryddnejlika, kanel,
garam masala och kardemumma.
Häll över tomaterna och vatten.
Smula över buljongtärningen.
Lägg tillbaka kycklingen och tillsätt linserna.
Låt detta koka under lock i 30 minuter.
Smaka av med koriander.
Servera grytan med naanbröd.

Det var gott det. Ni må tro att Jimmy hade problem sen när det var två portioner över men inte en enda tom matlåda i hela huset. Till sist kom jag på att vi hade ju en matlåda med paj i och det kan man lika gärna frysa in en påse. Tyvärr fick inte båda portionerna plats i en matlåda.

Jimmy: "Men åh, vad ska vi göra då? Har vi ingen matlåda med soppa i som vi kan slänga? Det känns ju så himla onödigt att slänga mat..."
Jag: "... Men inte soppa?"
Jimmy: "Det känns så himla onödigt att slänga GOD mat!"

Det löste sig utan att vi behövde slänga någon soppa. Vi hade faktiskt en till matlåda med filodegsrullar i som också går att frysa in i påse ju. Jag är nämligen av den åsikten att det är onödigt att slänga all sorts mat, inklusive soppa. Man vet aldrig när maten och pengarna tar slut, och då kan den där lilla soppan var det sista som står mellan liv och död. Nu blir det en kopp te och Halv Åtta Hos Mig.

Smoke Fairies - After The Rain

(hä' ä' fint siddu. fine biter.)

Kommentarer
Postat av: Ia

Vilka härliga kryddor! Kan verkligen känna hur doften sprider juldofter i huset :)

2010-09-22 @ 21:27:17
URL: http://iasmatblogg.blogspot.com/
Postat av: Malin

Haha, stackars Jimmy, vilken tur att det löste sig ;-)! Grytan verkar spännande, kanske skulle bli Indisk gryta nästa vecka?

Jag håller med annars, så himla dumt att slänga mat, vi äter alltid gårdagens middag som lunch dagen efter och ofta räcker det till 1-2 matlådor till, man är ju inte klok om man slänger det! Däremot så skulle vi behöva en större frys, pronto!

Kram

2010-09-23 @ 07:50:25
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: Matpolisen

Vad gott det ser ut. Visst är det lite underligt ändå att man förknippar doften av kryddor med jul?

2010-09-23 @ 08:19:34
URL: http://matpolisen.wordpress.com
Postat av: hogie

Precis när du gjort nåt vrölgött så slänger du upp en kyckling. Man ser till och med var fjädrarna har suttit. Mer choklad i maten!

2010-09-23 @ 09:23:18
URL: http://hogieskill.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Det känns igen det sär med att stå och omorganisera frysen för att få in mer... Har haft en utrensning av frysta matlådor och haft med på jobbet ett tag nu så nu börjar det bli bättre plats i frysen. Bra så man kan frysa in mer:)

2010-09-23 @ 15:47:17
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Emmy

Tror inte det är någon skillnad med vanligt vatten eller kolsyrat. Det blev bara så att jag tog kolsyrat nu när jag kan bubbla själv. Tidigare har jag använt köpt. Och så ingen tar vattnet de har i någon blomspruta som fått stå ett tag...

Indiskt är fina grejer. Är så hungrig nu så jag nästan kan känna hur din gryta doftar.

2010-09-23 @ 21:50:09
URL: http://remsansbistro.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0