Charlotte Russe.

Om man har tappat livsgnistan och går och tänker att det enda man vill göra är att baka kakor, då säger det väl sig självt att det man ska göra för att få tillbaka livsgnistan är att baka. Så det har jag gjort idag. Jag slängde ihop en Charlotte Russe. Det gjorde ju inte att jag blev mer sugen på att läsa litteraturvetenskap, men det gjorde mig lite gladare i hjärtat. Och nu tänker ni: "Vad fan är en Charlotte Russe?" Jo. Det ska jag visa er.


Charlotte Russe


För 8 personer

1 rulltårta

Citronkräm:
2 äggulor
1 1/4 dl strösocker
1 citron
4 gelatinblad
2 äggvitor
3 dl vispgrädde

Klä en slät rund bakform med plastfolie.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 30 minuter.
Smält sedan i vattenbad på låg värme. Låt gelatinet svalna.
Skär rulltårtan i ca ½ cm tjocka skivor.
Jag hade en rulltårta med hallonsylt i för jag tycker att hallon passar bra med citron.
Täck botten och kanterna av bakformen med rulltårtskivor.
Vispa ihop äggulor och socker.
Blanda ner rivet skal och saften från citronen.
Vispa ner gelatinet.
Vispa äggvitor till ett hårt skum. Vispa grädde.
Rör ner äggvitan och vispgrädden i citronkrämsröran.
Häll i bakformen. Stöt till formen i bordet så att citronkrämen når ner överallt.
Ställ in i frysen ca 1 timme för att stelna.
Stjälp upp tårtan på en kall tallrik med hjälp av plastfolien.
Enjoy!



Varför det heter Charlotte Russe? Det finns lite olika teorier om det, en är att det från början hette Charlyt som på gammelengelska betyder " en rätt med vaniljsås i" som sedan blivit omgjort till Charlotte i modernt språk. Men det finns också teorier om att det var nån kokerska till en rysk tsar som hittade på den och på någon vänster blev Tsar Russe till Charlotte Russe. Och så finns det en tredje teori om att den är döpt efter George III hustru Charlotte. Så. Nu är historielektionen slut för idag. Tänk om man fick lära sig sånt här i skolan, det skulle allt vara något att skriva B-uppsats om!

Jo. Det blir en del disk, men det är det värt. Jag som brukar leva efter mottot: "Varför gör man ens efterrätter som inte innehåller choklad?" tyckte att det här var jättegott. Så nu står den i frysen och väntar på att bli helt uppäten. Den är mäktig förstås, så det räcker med en liten bit. Nu ska jag titta på fortsättningen på Morden och gömma mig för Jimmy för det verkar som att AIK knappat igen på den där 4-0 ledningen som Leksand hade nyss.

Bosque Brown - Phone Call

Kommentarer
Postat av: carolina

ja, dom borde fan bygga upp historieböckerna på mat, bakverk och tårtor. allt sånt har ju ändå en historisk bakgrund ;) fin tårtan var, och den där krämen ser sjuuukt göttig ut! tummen upp till dig!

2009-11-11 @ 22:57:01
URL: http://acarolinas.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Den såg riktigt proffsig ut!

2009-11-12 @ 10:38:53
URL: http://sharpen.blogg.se/
Postat av: åsa - hello sugar!

jag har aldrig hört talas om charlotte russe kaka förut, men det måste bero på dålig historielärare i gymnasiet. :) den ser riktigt häftig ut, och smarrig lät den också minsann!

2009-11-12 @ 10:42:40
URL: http://hellosugar.se
Postat av: Annapanna

Jag vill haaaaaa! ;P

2009-11-12 @ 12:19:33
Postat av: Helena Ljunggren

Vilken underbar kaka!



2009-11-12 @ 13:23:31
URL: http:// www.helenaljunggren.com
Postat av: Jessica

Ser ju ljuvlig ut. Detta är en kaka jag aldrig bakat men gissa om jag blev sugen på att testa.



Och du, visst är det så att bakning hjälper till att hålla livsgnistan vid liv ;)

2009-11-12 @ 17:07:33
URL: http://hallonblabar.blogspot.com
Postat av: Emma

Vilken otroligt läcker tårta...och en jättehärligt blogg!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0