Limetårta med kokos.
Igår bakade jag en liten tårta att ha som fredagsfika. Eftersom man får äta kaka efter maten på fredagar och söndagar. Det har jag bestämt, som en liten kompromiss på hela det här försöket till att vara nyttiga på vardagar och bara äta godis och chips på lördagar. Men man måste ju få känna att det är helg på fredagkvällen och ha någonting att trösta sig med under söndagsångesten också, därför får man äta kaka då. Nu är det den här fina tårtan som blir fredagsfika:
Det är Jimmy som har varit och tjuvsmakat på tårtan. Tårta är tydligen nyttigt så han får äta det på torsdagar också. Enligt Jimmy var den god men väldigt mäktig. Det borde den vara, om man delar den i 8 delar så är det 649 kalorier i varje bit. Inga dåliga grejer! Mmm. Jag längtar redan tills efter maten när jag får sätta i mig en egen tårtbit. Nu ska vi hämta tvätten och sedan blir det apoteket. Enjoy!
Limetårta med kokos
6-8 bitar
Tårtbottnar:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
75 gr smör
finrivet skal av 1 lime
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl grädde
1 sats limecurd
Limecurd till fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
rivet skal och saft från 3 lime
1 burk kesella 10%
Limeglasyr:
100 gr rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
2 msk grädde
1 msk pressad lime
1 msk finrivet limeskal
riven kokos till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
Vispa ihop ägg och socker. Värm mjölken och låt smöret smälta i den.
Häll ner det i äggvispet och rör i limeskalet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter.
Låt kakan svalna och skär den sedan i tre bottnar.
Gör i ordning limecurden: Vispa ihop ägg och socker i en bunke som tål värme.
Koka upp vatten i en kastrull som skålen passar i.
Sätt skålen över kastrullen och vispa i limen.
Vispa HELA TIDEN tills äggsmeten tjocknar. Det tar ca 10-15 minuter.
Ta bunken från värmen och rör ner kesellan. Låt curden svalna.
Vispa grädden och bre hälften över den understa delen på tårtan.
Bre sedan över hälften av limecurden.
Lägg på nästa del och bre på resten av fyllningen.
Gör glasyren: Vispa smöret med florsocker tills det är fluffigt med hjälp av elvisp.
Tillsätt grädde och limesaft och skal.
Bred glasyren på tårtan och garnera med riven kokos.
6-8 bitar
Tårtbottnar:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
75 gr smör
finrivet skal av 1 lime
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl grädde
1 sats limecurd
Limecurd till fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
rivet skal och saft från 3 lime
1 burk kesella 10%
Limeglasyr:
100 gr rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
2 msk grädde
1 msk pressad lime
1 msk finrivet limeskal
riven kokos till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
Vispa ihop ägg och socker. Värm mjölken och låt smöret smälta i den.
Häll ner det i äggvispet och rör i limeskalet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter.
Låt kakan svalna och skär den sedan i tre bottnar.
Gör i ordning limecurden: Vispa ihop ägg och socker i en bunke som tål värme.
Koka upp vatten i en kastrull som skålen passar i.
Sätt skålen över kastrullen och vispa i limen.
Vispa HELA TIDEN tills äggsmeten tjocknar. Det tar ca 10-15 minuter.
Ta bunken från värmen och rör ner kesellan. Låt curden svalna.
Vispa grädden och bre hälften över den understa delen på tårtan.
Bre sedan över hälften av limecurden.
Lägg på nästa del och bre på resten av fyllningen.
Gör glasyren: Vispa smöret med florsocker tills det är fluffigt med hjälp av elvisp.
Tillsätt grädde och limesaft och skal.
Bred glasyren på tårtan och garnera med riven kokos.
Det är Jimmy som har varit och tjuvsmakat på tårtan. Tårta är tydligen nyttigt så han får äta det på torsdagar också. Enligt Jimmy var den god men väldigt mäktig. Det borde den vara, om man delar den i 8 delar så är det 649 kalorier i varje bit. Inga dåliga grejer! Mmm. Jag längtar redan tills efter maten när jag får sätta i mig en egen tårtbit. Nu ska vi hämta tvätten och sedan blir det apoteket. Enjoy!
Kommentarer
Postat av: Chili
åh den ser god ut:) Tänkte bara tipsa dej om dirty weekend som dragit igång på The Strange bakery ikväll..Smaskiga recept mellan 18-23 fredag till söndag varje helg.
Postat av: Carro
Tyvärr så tror jag han kilar stadigt med Emma .. Däremot skulle jag inte tacka nej till Henrik Lundqvist ;D
Tårtan såg tokgod ut ! :)
Postat av: Jessica
Men, jösses vad ska jag säga, blir alldeles mållös. Den där ser alldeles förträfflig ut, mums =).
Hoppas du får en bra dag!
Postat av: Jull
Mmmmm.
Jag ær hungrig! & søtsugen.
Det ær dax før dej att vinna på lotto, nillan eller råna tex en bank, så du kan følja med på WOW!
Trackback