Det finns inget vatten i fontänten.

Har jag berättat om den gången jag skulle försöka mig på att göra steamed buns? Nej, det är väl inte så konstigt när jag bara bloggar en gång i halvåret. Då hinner jag ju liksom inte riktigt med att berätta om mina tillkortakommanden i köket. Och jo, det sker en hel del såna faktiskt.
 
Det var i höstas som jag skulle försöka vara lite cool och hipp och göra en asiatisk soppa med steamed buns (vilket alltså är bröd som man ångkokar istället för att grädda i ugnen). Någon ångkokare äger vi inte, men det stod i receptet att det gick preeeciiiis lika bra att klippa hål i bakplåtspapper och lägga i en sil och sedan sätta det över kokande vatten i en kastrull. Så då gjorde jag helt enkelt det. Utan att tänka sådär jättemycket på att silens handtag var i plast. Nästa gång jag tittade till mina små bullar hade handtagen börjat smälta och bullarna låg i vattnet och kokades istället för ångkokades... Så det var bara att slänga i soptunnan.
 
Tack och lov var det bara halva satsen bullar däri, så jag kom på att det kanske var bättre att lägga dem i vårat durkslag av rostfritt stål. Sagt och gjort, men utan att kolla vattennivån i kastrullen, så la jag de resterande bullarna i durkslaget. Det tog väl någon minut innan det började stinka bränt i hela köket då kastrullen stod där och torrkokade. Jag tvingade ändå Jimmy och Rickard, som var här på besök den kvällen, att äta upp brödet och säga att det var jättegott. De tyckte faktiskt att själva soppan var jättegod, och när Sara på Vardag.nu tipsade om en liten ångkokningsmojäng som man bara fäller ut över kastrullen så gick jag och köpte mig en sån, och på valborg gjorde jag ett nytt försök. Och vet ni vad? Det gick grymt bra, och det blev grymt gott!
 
Asiatisk Högrevssoppa Med Picklade Grönsaker Och Steamed Buns
 
4 portioner
 
Soppan:
600 gr högrev
1 st gul lök
2 msk riven färsk ingefära
3 st morötter
1½ liter vatten
½ tsk fänkålsfrö
1 stjärnanis
3 msk kinesisk soja
½ tsk sesamolja
 
Picklade Grönsaker:
2 st morötter
2 st palsternackor 
½ gurka
½ dl ättiksprit
1 dl socker
1½ dl vatten
 
Tärna köttet. Skala och hacka löken.
Skiva morötterna. Bryn köttet i smör i en stor gryta.
Tillsätt lök, ingefära och morötter och stek gyllenbrunt.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i ca 2 timmar.
Smaka av med salt och peppar.
Skala och strimla morot och palsternacka till de picklade grönsakerna.
Skiva gurkan tunt med en osthyvel.
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Sänk ner morot och palsternacka och låt koka 1 minut.
Häll av och skölj i kallt vatten.
Blanda ättika, socker och vatten,
Vänd ner rotsakerna och låt stå i minst 15 minuter.
Vänd ner gurkan precis innan servering.
Servera soppan med de picklade grönsakerna och steamed buns.
 
Steamed buns:
ca 15 gr jäst
1½ dl mjölk
ca 4-5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1/4 dl strösocker
1 tsk salt
40 gr mjukt smör
 
Smula jästen och rör ut den i mjölken.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt i vätskan tillsammans med socker, salt och smör.
Arbeta till en smidig deg, går lättast i matberedaren.
Plasta skålen och låt jäsa i 1 timme.
Dela degen i 10 bitar och rulla till runda bullar.
Låt jäsa övertäcka i 30 minuter till.
Koka upp en kastrull med vatten.
Täck din ångkoksmojäng, eller en sil, med bakplåtspapper.
Lägg i 4-5 bullar och täck med ett lock.
Låt ångkoka i 10-15 minuter.
Håll koll på vattennivån i kastrullen!
 
Där har ni nåt som sitter fint! Och kanske inte känns jätteaktuellt såhär års, men det kan ju faktiskt komma en regnig dag även under sommaren (nähä?) och då tycker jag ni ska passa på att ställa er vid spisen några timmar och ge detta långkok en chans.
 
Vad har jag gjort sen sist då? Ja, jag har åkt hem från Sågmyra (men åker dit igen på tisdag), jag har varit i Stockholm och kollat på Metallica, jag har varit på Ullevi och kollat på Håkan. Jag har ätit en massa goda grejer och druckit en massa goda drinkar. Jag har badat i poolen och sprungit lite mindre än jag borde. Ja, det var väl mest det. Egentligen ville jag bara skryta om att jag är såpass hipp att jag gör steamed buns, det är det hela det här blogginlägget handlar om. Vi hörs igen till höst då, hörni!
 
The Wedding Present - At The Edge Of The Sea

Kommentarer
Postat av: Jenny H

Kul med lite uppdatering! Hälsa Sågis <3

2014-06-12 @ 08:57:13
Postat av: Emmy

Det är bra, man ska skryta om sig själv då kommer förhoppningsvis ett par och hakar på och säger snälla saker. Och skulle vi nu bo i ett land där folk inte tycker att man ska skryta så tycker jag man ska göra det i alla fall, så gör man sig själv i alla fall glad. Jag tycker det låter grymt! Och jag är impad av din envishet som gjorde att du inte gav upp.
Härligt att även se ett livstecken här. Även om jag förstod att Håkan-konserten var så magisk att de flesta nästan dog. Med tanke på Håkans egna inlägg på FB dagen efter så var har lika hög som er andra verkade det som.
Stor kram <3

2014-06-12 @ 11:35:43
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Kim

Du är så hipp så jag dånar! Jag vill också vara lika hipp, så det är väl bara att steama lite buns snart då. Det ser förträffligt ut, det gör det! (hoppas på en regnig sommar då hehe).
Kram!

2014-06-12 @ 20:22:58
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Kjersti

Haha, du är rolig du! Hoppas det inte dröjer ända till hösten, för jag blir alltid på så gott humör när jag kikar in hos dig och upptäcker att du faktiskt gjort ett nytt inlägg. Kul att det lyckades med steamed buns tikl slut. En sån där hopfällbar "mojäng" har jag också. Bra till allt möjligt. Ha en riktigt härlig sommar!

2014-06-12 @ 21:39:07
URL: http://kjerstismatochprat.blogspot.se/
Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Att du inte gav upp? Jag ger mig inte på några större projekt som jag vet att jag inte fixar. Lilla O vill ha ett finger med i spelet precis hela tiden och att ånga låter lite farligt.
Men grytan verkar ju sköta sig själv så får väl vänta på att det regnar en dag.... För med den här försommaren lär det väl regna hela semestern?!

2014-06-14 @ 22:28:52
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Sara

Haha! Kommer ihåg att du skrev om det där missödet när jag skrev om ångkokningmojängren :) Visst är den rätt smidig? Nu måste jag också göra steamed buns. Man vill ju inte vara mindre hipp än någon annan!

2014-06-15 @ 11:20:30
URL: http://vardag.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0