Som ni önskar.

Det finns vissa saker man kan diskutera i evigheter. Som krisen i Mellanöstern, Teodicéproblemet och så det här med att använda sig av frukt i mat. Jag är lite kluven (till det här med frukt i mat alltså, de andra två ämnen tänker jag faktiskt inte gå in på idag). Visst tar jag gärna en pizza med ananas på eller har lite mango i woken, däremot tycker jag ju att människor som lägger varm banan och curry på pizzan borde lobotomeras. Överlag tycker jag ju inte att varm frukt är särskilt gott, det är troligtvis därför jag inte är så förtjust i fruktpajer. Och det här med rabarber, det är ju faktiskt bara gott att äta direkt från trädgården doppat i lite socker. Ingen paj, ingen kräm, ingen saft. Låt min rabarber vara! Så var ju tanken. Men så kom ju den där rabarberkycklingen... Så när jag råkade snubbla över det här receptet av Jamie Oliver så kunde jag bara inte låta bli att testa och det är jag så fruktansvärt glad att jag gjorde! Testa det ni också, ska kan vi diskutera det här med frukt i mat ett varv till sen:
 
Fläskkarré I Rabarbersås Med Nudlar
 
4 port
 
1 kg fläskkarré, skuret i ca 3 cm stora bitar
 
Rabarbersås:
400 gr rabarber
4 msk flytande honung
4 msk soja
4 st vitlöksklyftor
2 st chilifrukter, urkärnade och delade på längden
fänkålsfrön
kryddnejlika
kanel
vitpeppar
anisfrön
(tillsammans ska dessa kryddor bli ungefär en tsk, så en liten gnutta av varje bara)
ca 4 cm färsk ingefära
 
375 gr äggnudlar
4 st salladslökar, tunt skivade
1 frp ärtskottskrasse
1 kruka persilja (fast i originalreceptet koriander)
 

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg köttbitarna i en långpanna och ställ åt sidan.
Lägg samtliga ingredienser till såsen i en matberedare och kör tills du har en len kräm.
Häll denna över köttet och tillsätt ett stort glas med vatten.
Blanda ingredienserna väl, täck över pannan noga med ugnsfolie och ställ in i ugnen.
Köttet behöver stå inne i omkring 90 minuter.
När det är färdigt ska det vara mört men inte ha fått färg.
Ta upp köttbitarna ur pannan och lägg dem åt sidan.
Spara såsen för all del, den ska vi ha sen!
Sätt en wokpanna eller stor stekpanna på värmen och häll i en rejäl skvätt olja.
Lägg i fläskköttet och stek några minuter, tills det är knaperstekt och har fått fin färg.
(Stek gärna i två omgångar.)
Koka nudlarna.
Fördela genast nudlarna, medan de ännu är fuktiga, på fyra djupa tallrikar.
Häll ett par generösa skedar rabarbersås över nudlarna.
Lägg köttet överst och avsluta med att strö salladslök, krasse och persilja/koriander över.


Ja, det är lite starkt. Men så himla gott. Antingen väntar ni till det är rabarbersäsong igen, eller så kanske ni har en smart mamma som fryst in lite rabarber sen i somras. Eller, som i mitt fall, en Ica-butik som säljer fryst rabarber. Det går också bra, men kom ihåg att tina rabarbern först då bara.


En liten fråga bara: Hur pedagogisk tycker ni att jag ska vara här? För det är svårt att veta på vilken nivå man ska ligga. Kom att tänka på det häromdagen bara när en kompis frågade om recept på saffransrisotto, och så var jag på väg att svara: "Gör en vanlig risotto men släng i ett paket saffran också!" och sen kom jag på att hon kanske inte alls vet hur man gör en vanlig risotto. Sånt kan man ju inte ta för givet bara för att man själv inte gör annat än att nörda ner sig i mat, samtidigt vill man ju inte dumförklara folk genom att vara överpedagogisk i stil med: "När vattnet bubblar så kokar det..." Så, skriv gärna en kommentar om ni tycker att jag är för övertydlig eller för... eh, undertydlig? Skriv gärna en kommentar om det är någonting annat ni vill se mer/mindre av också så kanske jag får lite liv i den där blogglusten igen. Alternativ tycker att ni är helt dumma i huvudet och slutar blogga för alltid...

Nu ska jag nog ta och hoppa ur pyjamasen och klä på mig lite riktiga kläder innan det lilla monstret vaknar från sin förmiddagslur.

 

Local Natives - Breakers


Kommentarer
Postat av: Michael

Shit pommes frites vad gott det låter! Måste verkligen testa.

Svar: gör't! du kommer inte att bli ett endaste dugg besviken!
Pernilla

2014-01-13 @ 11:18:40
URL: http://krantz.biz
Postat av: Sara på Vardag.nu

Eeeeehh... Frukt i mat är så jävla gott. Ärligt talat. Rabarbersoppa är typ det godaste som finns och en banan eller två i en kycklinggryta är awesome. Mosad så det blir sådär gosigt och krämigt. Mums. Alla håller inte med mig :p

Fundering nummer två är hur jag kunnat missa det här Jamie Oliver-receptet. Helt i min smak ju. Och jag som trodde jag lusläst allt han gjort. Icke!

Svar: huuuu. varm banan alltså. fast jag tycker iofs inte om kall banan heller, så det kan ju göra sitt till... tur att man får tycka som man vill :)
du, det undrade jag också hur jag kunde ha missat, men jag är glad över att jag sprang på det för himmel & plättar så gott det var!
Pernilla

2014-01-13 @ 20:02:40
URL: http://vardag.nu
Postat av: Charlotta

Jag är ju precis som du och behöver knappast överydliga recept. Och ärligt talat läser jag nog endast ingredienslistan och sen höftar jag mig fram med tillagningsmetoden. Erm.

Svar: haha, jobbigt om det är nåt som ska ångkokas eller så och du stoppar det i ugnen för att du bara läst ingredienslistan...
Pernilla

2014-01-13 @ 22:00:52
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Kim

Varma bananer i mat, det skulle kunna vara en punkt att diskutera i Teodicéproblem-debatten, för det är ondskan i sin renaste form!
Ett recept helt i min smak, men så kommer jag ösa på koriander jag.
Ja du, det är en fråga jag ställer mig själv ganska ofta. Försöker hålla mig på "matsajtnivå", dvs ungefär så som man läser på AoM eller så. Svååårt.

Svar: eller hur! huuu, varma bananer. fy fabian! undrar vad det är för ond människa som uppfann det egentligen... säkert någon förfader till jan björklund.
Pernilla

2014-01-13 @ 22:33:16
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Emmy

Jag älskar färsk frukt i mat, men däremot lite mer avigt inställd till torkad frukt då jag ofta tycker att det blir för sött. Visst tex mango kan ju också vara sött, men på ett annat sätt och gifter sig så fint ihop med hetare mat. Rabarber är ju mer åt det sura hållet och kan ju ge en fin brytning på så vis. Ah, jag ger tummen upp för frukt i mat. Men så tillhör jag ju dem som kan få cravings efter banan på pizza...

När det gäller recept kan man aldrig vara för tydlig. Det är väl bra om alla kan laga maten utifrån receptet. Antingen gör de som C och läser ingredienserna och höfta lite som de vill. men det finns ju även de som inte alls kan laga mat, men vill. Det är ju inte roligt om någon misslyckas helt bara för att man missat skriva någon liten detalj. Minns att Helena blev utskälld en midsommar då någon tyckte hela hennes midsommar blivit förstörd eftersom den tårta hon bakat utifrån recept på Helenas blogg blev helt misslyckad. Allt hängde på att de använde olika stora springformar. Jag får många mail med frågor kring mina recept, som jag tycker är självklart att alla förstår, men så är det inte.
Ha en fortsatt fin vecka. Kramar!

Svar: ja, det där med torkad frukt har jag då aldrig heller förstått mig på... vare sig i mat eller som "godis", möjligtvis en och annan torkad aprikos men annars så... nej. jag tycker nog mest om frukt som helt vanlig frukt.
jag fick en utskällning av en som skulle baka nån småkaka som jag skrivit ut recept på, men hennes ugn var tydligen lite mer effektiv än min så när hennes kakor varit i ugnen 10 minuter så var de helt brända medans mina var mjuksega. men så är det ju, andras ugnar kan man inte styra över. och är det något som är väldigt oklart kan man ju alltid skriva och fråga...

Kram!
Pernilla

2014-01-14 @ 09:07:36
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Trollmamma

Frukt kan vara gott i mat, men absolut och aldrig ananas! Den ska ätas rå. Ananas är en elak frukt, den bryter ner kött. Det är lite hårdrock när matens mat äter upp maten för en. =)
Banan däremot kan bara ätas tillagad. Rå banan är tveksamt ätligt. Möjligen i fruktsallad, ihop med annan frukt. Men bara då. Så jag byter med glädje ut ananasen på pizzan mot banan. Fast curry, hur sjutton kom det in i bilden? Gul curry ska inte ätas alls, röd curry har man i grytor och svart currysås häller man på Mongolian BBQ. Banan och chili passar däremot väldigt bra ihop.

Det är svårt med att vara lagom detaljerad. För egen del undvek jag LÄNGE att baka med jäst, för det var så omöjligt att få en bra beskrivning på hur mycket mjöl det verkligen skulle vara, eller hur länge degen skulle arbetas. "Ta i mjöl så degen blir lagom tjock." -Ja, men hur vet jag det då? "Det ser du." Jo men tjenare! Så, bättre vara FÖR detaljerad, räkna ändå med att alla skumläser.

Svar: men ananas i mat kan jag leva med, och mango. men inte banan. huuu. fast jag tycker inte om rå banan heller. och absolut inte med curry! gul curry äter man bara hemma hos mamma med hennes kyckling :)
du kanske inte ser när det är tillräckligt med mjöl i, men du känner det ju. tycker det är svårt att skriva ut just mjölmängd för då kommer det nån sån där som följer recept till punkt och pricka och blir hysterisk när man skrivit 4 dl mjöl och så kanske det hade behövts 6 dl... då får man skäll! men jag räknar med att mina läsare är så smarta då de kan lösa en del detaljer på egen hand :)
Pernilla

2014-01-14 @ 12:55:37
URL: http://trollcafeet.wordpress.com/
Postat av: Maria

Vi hade den här diskussionen om varm frukt lite otippat igår kväll när vi hade tobleronefundue hemma. Jag och brorsbarnen älskar att doppa blåbär, jordgubbar, vindruvor med mera medan svägerskan tyckte det var otroligt osmakligt med varm choklad på frukt och höll sej till mashmallows, ahlgrens bilar och cloettas sockerbitar.

Just en risotto hade jag nog inte vetat hur jag skulle göra, men för det mesta tycker jag att du är lagom tydlig med hur jag ska göra. Jag har provat flera av dina recept utan problem.

Svar: men fondue räknar jag inte riktigt som tillagad frukt, det är ju ändå fortfarande rå frukt som doppats i choklad och det är ju bara gott :) fast jag kan för all del doppa godis i chokladen också. jag är inte den som är den.
vad bra, då fortsätter jag nog på samma spår, så får man väl skriva ett mail eller en kommentar om man undrar något.
Pernilla

2014-01-15 @ 08:31:24
Postat av: Kjersti

Kul att läsa kommentarerna om frukt i mat. Tänk att man kan tycka och tänka så olika! Tur att det finns alla sorter av oss. Själv tycker jag det är supergott med nästan all slags frukt i mat, men så är jag ju uppvuxen i Kongo där det fanns drösvis med frukt av alla de slag runtomkring.
Det där med recept är klurigt. Ibland känner jag mig verkligen löjligt tydlig, men så har jag plötsligt fått ett mail där någon skriver att hen för första gången i livet lyckats göra köttbullar! Eller baka matbröd. Så, tja det är en balansgång.

Svar: haha, ja det är verkligen lustigt :) kan tänka mig att det blir en annan sak när man är uppvuxen med färska frukter så, då blir det kanske mer en naturlig del i matlagningen... fast nu har jag fått lära mig att tomat tydligen också är en frukt, och det har jag ju i maten var och varannan dag så jag tycker väl också om frukt i maten då ;)
ja, alla är ju så olika i vad de har för baskunskaper också, en del vill ju verkligen att det ska stå exakta kryddmått peppar t.ex för att de känner sig så osäkra. men jag tänker att de som hänger på matbloggar oftast är såna som är intresserade av att laga mat...
Pernilla

2014-01-15 @ 21:28:54
URL: http://kjerstismatochprat.blogspot.se/
Postat av: Kjersti

Kul att läsa kommentarerna om frukt i mat. Tänk att man kan tycka och tänka så olika! Tur att det finns alla sorter av oss. Själv tycker jag det är supergott med nästan all slags frukt i mat, men så är jag ju uppvuxen i Kongo där det fanns drösvis med frukt av alla de slag runtomkring.
Det där med recept är klurigt. Ibland känner jag mig verkligen löjligt tydlig, men så har jag plötsligt fått ett mail där någon skriver att hen för första gången i livet lyckats göra köttbullar! Eller baka matbröd. Så, tja det är en balansgång.

2014-01-15 @ 21:28:54
URL: http://kjerstismatochprat.blogspot.se/
Postat av: Kjersti

PS jag fattar inte varför det ofta blir 2 likadana kommentarer. Du får radera ett.

2014-01-15 @ 21:29:57
URL: http://kjerstismatochprat.blogspot.se/
Postat av: sofie mumsfillibaba

Jag har funderat på en kategori på bloggen som kallas "frukt i mat". Löööv it!! Antingen eller tror jag!
Har en påse med rabarber i frysen så kan nog tänka mig att testa!

Svar: haha, det tycker jag du ska göra! så kan du uppdatera den en gång i veckan och dela med dig av lite fruktiga matrecept så kanske jag också går att övertala...
Pernilla

2014-01-15 @ 22:16:18
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Viss sorts frukt i mat är okej, men vi är väldigt oense här om vika sorter det är. Bananer som är varma är något av det värsta fru M kan få i sej, medan herr M inte alls uppskattar smak av apelsin i maten som är varm. Så Apelsinanka och flygande Jacob är det aldrig fråga om här inte.

recept och tillvägagångssätt kan man nog aldrig vara för tydlig med, vi brukar tänka att vi ska förklara så vilken (ursäkta uttrycket) idiot som helst ska förstå vad vi menar. Men ändå så är det ibland så lätt att skriva så att det missförstås...

Och att du tycker att vi är helt dumma i huvudet hoppas vi verkligen inte, sluta blogga skulle du bara våga dej på att göra...!

Kramar till dej Pernilla

Svar: jag får nog hålla med anki där, varma bananer är verkligen inte roliga överhuvudtaget... när jag gör flygande jacob serverar jag bananerna kalla vid sidan om istället så blir alla glada :) apelsinsmak på varm mat däremot går bra! fast jag kanske helst inte äter själva apelsinbitarna utan mer har i apelsinsaft och apelsinskal...
men ni är ju jätteduktiga på att vara pedagogiska och tydliga med era recept tycker jag! så ni ligger på en jättebra nivå, jag kör nog på med samma metod som innan för den verkar ju fungera :)

hoppas ni klarat er bra i snö, blåst och halka! kramar!
Pernilla

2014-01-16 @ 21:21:10
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Tina N

Jag älskar frukt i mat, utom kiwi. Fast den gillar jag inte alls, varken varm eller kall!

Jag tycker att du är precis lagom i dina intruktioner. Jag är inte alls speciellt pedagogisk och jag älskar att korta ner all text till det minimala. Är det någon, som inte fattar får de väl fråga. Lite ansvar får man ta själv!

Sluta aldrig blogga....jag bara älskar din blogg. Finns ingen, som skriver så fyndigt, som Du! :))

Kram

Svar: kiwi har jag nog aldrig ens ätit i mat, har för mig att den har nåt enzym som gör att kött blir väldigt mört iaf?
åh, tack, vad fina ord! nu blir man ju genast sugen på att blogga lite mer konsekvent :)

kram!
Pernilla

2014-01-17 @ 10:07:38
URL: http://frkkaka.blogspot.com
Postat av: Anso

Kom över och hälsa på nästa gång du är hemma i byn ska jag bjuda dig på pizza med banan och curry på, det är min favorit ;-)

Svar: men uuuuuuh, jag är helt skadad av det, för när vi bakade pizza hemma som små så skulle niclas alltid ha det på pizzan och istället för att han bara fick ha ett litet hörn med det så skulle det vara över hela pizzan så sa mamma och pappa: "ni får väl peta bort det" det går ju fan inte att peta bort banan & curry-smak! jag och conny är traumatiserade för livet och avskyr banan nu...
Pernilla

2014-01-19 @ 12:46:49
Postat av: Anne

Hej! Slank precis in från Kjerstis krypin. Så mysigt du har det här! Gillar din humor! Måste bara kommentera frukten i maten: Håller med dig till fullo! Jag är inte kinkig och äter det mesta men blir jag bjuden på upphettad banan så får jag lov att så artigt som möjligt avböja. Får inte ner det!
Däremot älskar jag alla sorters fruktpajer och kakor. (Utom med banan då..) Skumt. Har aldrig tänkt på att det är motsägelsefullt.. Det är kombon: mat-frukt som inte funkar.

2014-02-13 @ 16:42:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0