Jag lovade er en valborgsdessert och här kommer den! Jag fick Roy Fares bakbok Sweet i julklapp av Jimmys lillasyster och sen dess har jag väl bläddrat fram och tillbaka i den ungefär 100 gånger men inte tagit mig för att göra någonting ur den, men på sista april tog jag äntligen tag i saken. Den där Roy alltså, han kan verkligen sina grejer. Men även om Roy verkligen kan sina grejer så fick jag ju lov att ändra om lite, fast inte så mycket. Det enda jag ändrade var att jag marinerade äpplena i äppeljuice istället för i calvados, för jag köper inte en hel flaska calvados för att jag ska använda en matsked i ett recept. Men om ni vill göra det, så tycker jag att ni ska göra det. Men framförallt så tycker jag att ni ska göra den här desserten. Såhär sa Jimmy när vi åt den: "Det är så gott så att man vill gråta!"
Mjölkchokladmousse med marinerade äpplen och havrecrumble
för 2 portioner
Havrecrumble:
25 gr smör
1½ msk råsocker
½ dl havregryn
1½ msk vetemjöl
¼ tsk bakpulver
Marinerade Äpplen:
1 äpple
1 dl socker
½ citron, saften från
1½ msk äppeljuice (eller calvados)
½ dl vatten
Mjölkchokladmousse:
50 gr mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk vatten
1 msk socker
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser till havrecrumblen i en skål.
Nyp ihop med fingrarna till en smuldeg.
Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 10 min.
Låt svalna.
Skala och skär äpplet i små tärningar.
Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull.
Smält det på låg värme tills du har en gyllenbrun karamell.
Blanda ner äpple, citronsaft, juice/calvados och vatten och koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda i ca 2 minuter.
Sila av och spara vätskan.
Lägg äppeltärningarna i kylen.
Hacka och smält chokladen till moussen.
Vispa grädden till medelfast konsistens.
Häll äggulan i en bunke.
Koka upp vatten och socker till en sockerlag.
Häll ner sockerlagen i en stråle i äggulan och vispa på max med en elvisp.
Vispa tills du har ett fast skum.
Vänd ner den smält chokladen och sedan grädden.
Blanda väl.
Varva sedan crumble, äpplen och mousse i ett serveringsglas.
Låt stå i kylen minst 1 timme, gärna fler.
Droppa över lite av den sparade vätskan från äppeltärningarna innan servering.
Nu var det en himla massa text och jag förstår om det här låter lite krångligt, men det var faktiskt inte det. Det mesta går ju att förbereda långt i förväg, så om du ska ha gäster är det faktiskt en himla bra dessert. Jag som inte är så förtjust i mjölkchoklad utan gärna vill ha min choklad så mörk som det bara går var lite skeptisk först, men det gick snabbt över vill jag lova. Så fruktansvärt god och fluffig mousse och inte alls sötsliskig.
Nej, nu kanske jag ska hoppa ur pyjamasen och klä på mig lite. Nu när jag slutat amma har jag helt plötsligt så sjukt mycket kläder att välja bland, det är nästan så att jag funderar på att börja med klädbyte inför middagen och sånt där för att jag ska få använda allt. Ofelia byter ju kläder ungefär 3 gånger om dagen för att hon kladdar så mycket med maten, så varför skulle inte jag kunna få göra samma sak?