När våren får dig att bryta samman, tänk på när vi var tillsammans.

Jag lovade er en valborgsdessert och här kommer den! Jag fick Roy Fares bakbok Sweet i julklapp av Jimmys lillasyster och sen dess har jag väl bläddrat fram och tillbaka i den ungefär 100 gånger men inte tagit mig för att göra någonting ur den, men på sista april tog jag äntligen tag i saken. Den där Roy alltså, han kan verkligen sina grejer. Men även om Roy verkligen kan sina grejer så fick jag ju lov att ändra om lite, fast inte så mycket. Det enda jag ändrade var att jag marinerade äpplena i äppeljuice istället för i calvados, för jag köper inte en hel flaska calvados för att jag ska använda en matsked i ett recept. Men om ni vill göra det, så tycker jag att ni ska göra det. Men framförallt så tycker jag att ni ska göra den här desserten. Såhär sa Jimmy när vi åt den: "Det är så gott så att man vill gråta!"
 
Mjölkchokladmousse med marinerade äpplen och havrecrumble
 
för 2 portioner
 
Havrecrumble:
25 gr smör
1½ msk råsocker
½ dl havregryn
1½ msk vetemjöl
¼ tsk bakpulver
 
Marinerade Äpplen:
1 äpple
1 dl socker
½ citron, saften från
1½ msk äppeljuice (eller calvados)
½ dl vatten
 
Mjölkchokladmousse:
50 gr mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk vatten
1 msk socker
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser till havrecrumblen i en skål.
Nyp ihop med fingrarna till en smuldeg.
Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 10 min.
Låt svalna.
Skala och skär äpplet i små tärningar.
Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull.
Smält det på låg värme tills du har en gyllenbrun karamell.
Blanda ner äpple, citronsaft, juice/calvados och vatten och koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda i ca 2 minuter.
Sila av och spara vätskan.
Lägg äppeltärningarna i kylen.
Hacka och smält chokladen till moussen.
Vispa grädden till medelfast konsistens.
Häll äggulan i en bunke.
Koka upp vatten och socker till en sockerlag.
Häll ner sockerlagen i en stråle i äggulan och vispa på max med en elvisp.
Vispa tills du har ett fast skum.
Vänd ner den smält chokladen och sedan grädden.
Blanda väl.
Varva sedan crumble, äpplen och mousse i ett serveringsglas.
Låt stå i kylen minst 1 timme, gärna fler.
Droppa över lite av den sparade vätskan från äppeltärningarna innan servering.
 
Nu var det en himla massa text och jag förstår om det här låter lite krångligt, men det var faktiskt inte det. Det mesta går ju att förbereda långt i förväg, så om du ska ha gäster är det faktiskt en himla bra dessert. Jag som inte är så förtjust i mjölkchoklad utan gärna vill ha min choklad så mörk som det bara går var lite skeptisk först, men det gick snabbt över vill jag lova. Så fruktansvärt god och fluffig mousse och inte alls sötsliskig.
 
Nej, nu kanske jag ska hoppa ur pyjamasen och klä på mig lite. Nu när jag slutat amma har jag helt plötsligt så sjukt mycket kläder att välja bland, det är nästan så att jag funderar på att börja med klädbyte inför middagen och sånt där för att jag ska få använda allt. Ofelia byter ju kläder ungefär 3 gånger om dagen för att hon kladdar så mycket med maten, så varför skulle inte jag kunna få göra samma sak?
 
Savages - Marshal Dear

Kommentarer
Postat av: Ann

Det lät så gott så jag dog nästan också!!

Svar: och du som inte ens gillar choklad! eller är det bara chokladkakor du inte gillar?
Pernilla

2013-05-23 @ 12:33:31
URL: http://www.tidensmelodi.se
Postat av: Mia

Ja är det så gott måste receptet ju provas!

Svar: det måste det faktiskt :)
Pernilla

2013-05-23 @ 18:06:04
Postat av: Mårtenssons Kök

Men visst är det så konstigt att mjölkchoklad blir så mycket godare i efterrätt än vad det är annars. Inte för att vi inte gillar mjölkchoklad, nej då, men det blir liksom något helt annat.

Absolut, klart du ska stassa om så ofta du kan under dagen, gör inte prinsessor det?

Kram på dej och hopas du får en braig helg

Svar: ja, men verkligen. vanlig mjölkchoklad är ju liksom också okej, men när man ger den lite kompisar så blir den helt klart mycket roligare :)
ja, en lunchdräkt och en galaklänning vid middagsbordet är väl det minsta man kan begära tycker jag ;)

kram!
Pernilla

2013-05-23 @ 21:31:33
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Man borde kunna köpa bak-sprit på småflaskor! På ICA.
Låter verkligen som en smarrig dessert. Mums!:)

Svar: det borde man verkligen! annars får vi gå ihop ett gäng och ha nån slags baksprit-pool, så man får använda spriten när man behöver den och sen skicka vidare till nästa...
Pernilla

2013-05-23 @ 22:02:33
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Vänta bara till Ofelia byter kläder 10 gånger om dagen bara för att det är roligt... Nu säger jag inte att det är tråkigt att plocka upp utspridda kläder om dagarna och vika ihop dem och lägga dem i garderoben igen. Inte alls.
Den där desserten måste jag testa inte sant? Om den är så god så man vill gråta, då är den ruggigt god.

Svar: jag ska låsa ofelias garderob efter att hon klätt sig varje morgon så att hon inte kan byta om under dagarna ;) haha, nejdå. jag läste att det är jättebra för barnens kreativitet att få bestämma själva vad de ska ha på sig och byta om och så. så du får ju se det positiva i att du har en väldigt kreativ dotter :)
Pernilla

2013-05-25 @ 22:27:20
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0