Ikväll kanske jag kan sluta drömma och börja tro på evigheten igen.

 
Hjälp! Jag behöver tips och råd från Crème Brûlée-akuten. Igår var nämligen första gången i livet som jag både lagade och åt den gamla klassikern. Vi kan säga såhär, hade jag fått en sån här crème brûlée på en restaurang så hade jag blivit grymt besviken och undrat vad alla tycker är så gott med det här. Nu är jag desto mer säker på att det är jag som gjort något fel. Till att börja med ser ni ju att jag bränt sockret, men det ville liksom inte alls smälta sådär fint som det gör på teve. Nej, det ville bara bli svart och börja brinna. Jepp, stora lågor som en flambering. Hur kommer detta sig?
 
Sen när man skrapat bort det där brända och skulle äta själva puddingen så var den inte alls sådär len och krämig som jag fått för mig att det ska vara. Det var visserligen inga fel på smaken, men konsistensen var typ... Äggröra. Det är väl ändå inte rätt? Vad har jag då gjort för fel? För länge i ugnen, för kort tid i ugnen? Vispat för mycket/för lite? Behövs det mer vatten i vattenbadet? HJÄLP MIG! Mvh. CrèmeBrûlée_förvirrad_85.
 
The XX - Tides

Kommentarer
Postat av: Therese

Gjorde för första gången creme brulee till nyår och den blev superbra tycker jag. Len och krämig som pannacotta i konsistensen. Använde brännare för att smälta sockret. Ett tips där är att strö på ett tunt lager och bränna och sen upprepa prosessen om man vill ha ett tjockare lager. Kika in till mig och kolla hur jag gjorde:)

Svar: tack för tipsen!
Pernilla

2013-01-09 @ 14:07:05
URL: http://therese-gottochblandat.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons Kök

Antingen så kan värmen i ugnen varit för hög (vi brukar ha ca 150 grader), men man kan också få "skuren" brylle om det kommer vatten ner i formen. Vi brukar ha vatten så det når upp till halva formen ungefär. Man bränner av den bäst när den är kall - helst i omgångar precis som Therese har skrivit.

Nu ska vi inte utge oss för att vara några experter alls, men dessa tips var de vi kunde komma på.
Ge dig inte, klart en prinsessa ska få njuta av en god brylle!

Bättre lycka nästa gång,
kramar

Svar: jag körde också på 150 grader, men nu misstänker jag att det är som tina skrivit att det var för stor temperaturskillnad på äggsmeten och gräddkoket när jag vispade ihop det... jaja, det är bara att göra ett nytt försök :)
kramar!
Pernilla

2013-01-09 @ 18:50:27
URL: http://martenssonskok.blogspot.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Hmm....ingen expert men tycker att det ska vara en len och krämig brulée. Vet inte hur du gjort exakt men det får ju inte bli för varmt, inte komma vatten i i vattenbadet och sen inte bränna för nära med brännaren och ha ett lagom lager råsocker på. Skickar med ett recept jag gjort en gång.

http://mumsfillibaba.blogspot.se/2010/10/creme-brulee-med-appelkompott.html

Svar: jag var nog för nära med brännaren tror jag, och hade för stor låga också tror jag nu när jag fått så många bra tips. bara att gå på't igen!
Pernilla

2013-01-09 @ 21:22:07
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Hm... Jag är nog inte till någon större hjälp. Kolla med Charlotta hon är CB-expert. I alla fall när det kommer till ätandet... Om det är vanlig utan någon smak på din CB så smakar det mest vanilj så det är säkert korrekt. Brännandet har jag bara gjort i ugn annars är det Berra som står för den delen.

Svar: det skulle faktiskt vara kokos- & ingefärasmak men det smakade mest vanilj ändå av någon anledning... eller så var det färgen och konsistensten som fick mig att tro att det smakade vanilj för det var inte minsta lilla gnutta vanilj i..
Pernilla

2013-01-09 @ 21:31:02
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Carro Blomqvist

Åh. kan inte ge dig tips då jag aldrig gjort de där.. men fick ett set i julklapp så jag måste prova någon dag...

2013-01-10 @ 20:24:00
URL: http://glashusbloggen.blogg.se/
Postat av: Kim

Är verkligen ingen expert... Läser dock alla tips här med högsta intresse!

Jag gjorde en gång en med chokladsmak, det var grejer det!

Svar: finfina tips minsann! vem behöver gå kockskola när man bara kan fråga sina bloggvänner?!
Pernilla

2013-01-10 @ 22:09:00
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Tina N

Jag testade för första gången på nyår och det blev jättebra. Tog receptet från Jennie/Kalasgott´s kokbok.

Viktigt att grädden, som man har kokat upp och äggsmeten har samma temperatur. Annars kan det nog bli äggröra av det hela... ;)

När du ska bränna - ta bara minsta lågan och börja lite försiktigt, så att sockret smälter och öka sedan lågan och bränn ett par sekunder till!

Min första blev också så där svart och det berodde på att lågan var superstor. (Jag fick värstingvarianten av Mannen - man kan ha den att riva ner tapeter med och att rensa i hängrännan på taket också! ;))


Svar: aaah, jag tror det var där det gick fel då för min äggsmet och gräddkoket hade nog inte alls samma temperatur. jag tänkte faktiskt på det när jag vispade ihop det att det ju borde bli knasigt, men så stod det ingenting alls om det i receptet så då tänkte jag att det är väl bara att köra på då... och så var det nog det där med att jag hade för stor låga också, jag körde ju på så mycket det bara gick ;) tusen tack för bra tips!
Pernilla

2013-01-10 @ 22:56:50
URL: http://frkkaka.blogspot.com
Postat av: Katrin

hej där!
Gjorde min första CB i helgen oxå och den blev len å fin! Och jag hade en ofantlig stor temperaturskillnad på äggsmet och grädd ihopkok...
vispade ju bara ihop ägg och socker, kokade upp grädde och mjöl och sen vispade jag bara ihop det.. dock så silade jag smeten när jag hällde det i formar.. och ungstemperaturen var bara 125grader.. och vatten upp till halva formarna..
Men nästa gång får du nog till det helt perfekt! :D

2013-01-15 @ 09:57:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0