Igår inledde jag helgen på bästa möjliga sätt då jag och resten av matbloggsgänget blivit inbjudna av
Fazer Culinary Team till att få provsmaka deras 5-rättersmeny som de ska tävla med i matlagnings-OS lite senare i höst. Menyn hade temat: Genom Djupa Hav Och Gröna Skogar och var gjord mest på svenska råvaror. Tänk att svensk mat kan vara så god alltså. Jag tror att det kommer att ta några veckor innan jag kan lyckas övertyga mig själv om att någon mat jag lagar är jättegod igen. Det här åt vi:
Jordärtskocksoppa med räkor, kålrot och jordärtskocka vända i räkolja och dill.
Här ska jag erkänna att jag inte åt räkorna som skulle vara till, jag är ju inte kompis med skaldjur. Men soppan i sig alltså; MUMS! Den satt fint i magen. Skulle sitta helt fint som ensamrätt också.
Rödbeta- och Matkornboll Fylld Med Getost, Bakad Pumpa och Hjortonkvarg.
Det här var festens höjdpunkt, det var vi nog överens om hela bordet. Helt fruktansvärt god, den där getostcrémen som var inuti bollen var som, varning till känsliga läsare för nu tänker jag uttrycka mig vulgärt, en munorgasm. När tävlingen är över har vi blivit lovade att få receptet på denna, så jag tror den kommer att dyka upp på ungefär varenda matblogg i hela Göteborg inom några månader. Och det är den värd den lilla rödbetsbollen.
Strömming marinerad i Senap & Gräddfil med Potatispuré, raspad pepparrot, rårörda lingon och brynt smör.
"Men inte åt väl du strömming?" Tänker min mamma nu. Men jodu mamma, det gjorde jag faktiskt. Smaka måste man ju. Det ska erkännas att strömming inte är min favoritfisk i världen, men den var helt okej. Potatispuré, pepparroten och det andra som var till var förövrigt jättegott.
Renstek serverad med Kantarellfylld Rulle med Vita Rotfrukter, Västerbottenostfras och Messmörssås.
Vet ni vad? Det här har jag ingen aning om hur det smakade. Eftersom rensteken bara var uppvärmd till 33 grader så fick inte min gravidmage smaka på den, men den kantarellfyllda rullen var kanongod! Och kockarna ska förresten ha ett stort plus för att de hade sån bra koll på vad man får äta som gravid eller inte, det är väldigt ofta man bara får en axelryckning och en fnysning när man är ute och äter och hör sig för tycker jag men de här var bara hjälpsamma och trevliga. Fint!
Chokladmousse med Mintchoklad, varvad med Havtorn och Marinerade Päron, Valnötscrunch och Lakritscrisp.
Jag drömde om den här moussen inatt. Och det var inte en sån dröm som Jimmy brukar väcka mig från för att jag skriker och gråter. Jag drömde helt enkelt att jag åt den, och nu är jag så sugen på mintchoklad så jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Fruktansvärt gott. Så len och fin mousse, alldeles lagom med mintsmak och den där lakritscrispen. Nomnomnom!
Alla bilderna har jag lånat av Fazer. Förlåt för världens längsta blogginlägg. Och förlåt för att ni antagligen är jättehungriga och sugna nu, jag känner precis likadant. Men det var lite svårt att hålla sig kort när det fanns så mycket att berätta om. Så, tack för maten! Jag ställer gärna upp och testsmakar några menyer till om det ska vara så, inga problem. Jag är inte alls besvärlig på det viset.