Snart kommer en ny istid.

Jag vet inte hur det är med er, men jag kan ibland bli så fruktansvärt trött på mig själv när jag drar igång ett sånt där enormt bakprojekt som tar 39 timmar och kräver 299 olika moment. Så står jag där och svär och undrar varför jag inte bara kan göra en vanlig jävla kladdkaka som normala människor. Fast sen kommer jag ihåg att kladdkaka bara är ogräddad chokladsmet och att jag egentligen tycker att det inte är särskilt gott, och när jag är färdig med det enorma projekt jag dragit igång för tillfället är jag oftast väldigt glad att jag tog mig tid att göra lite mer än att inte grädda chokladsmet.

Igår till exempel, då gjorde jag någonting som verkligen var värt alla olika moment och den tid det tog. Receptet hittade jag i boken Kärleksmums, och jag gjorde några små ändringar och fick till slut det här fina resultatet:


CBW-Paj

Pajskal:
150 gr smör
2½ dl socker
en nypa salt
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kakao

Banankaramell:
2 dl socker
50 gr smör
2 mogna mosade bananer

Chokladganache:

200 gr mörk choklad
1¾ dl vispgrädde
50 gr smör
en nypa havssalt

Valnötter att dekorera med

Börja med att vispa ihop smör och socker till pajskalet med en elvisp.
Blanda ner ägget.
Sikta ner mjölet blandat med bakpulver och kakao och blanda väl.
Låt degen vila i kylskåp en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform och nagga den med gaffel.
Grädda pajskalet i ca 20 minuter.
Ställ sedan åt sidan för att svalna.
Häll sockret och smöret till banankaramellen i en tjockbottnad kastrull.
Låt smälta på svag värme under omrörning.
Rör mycket försiktigt så inte sockret kristalliserar sig.
När smöret och sockret smält och är bärnstensfärgat tar du av det från värmen.
Blanda ner de mosade bananerna och häll över karamellen i en ren plastbunke.
Häll upp vispgrädden till ganachen i en kastrull och bryt ner chokladen däri.
Värm under omrörning tills chokladen är helt smält.
Ta då av kastrullen från värmen och rör ner smöret tills det smält.
Vispa ner en nypa salt.
Bred ut banankaramellen över pajbotten.
Häll över chokladganachen.
Dekorera sedan med valnötter och ställ in pajen i kylen för att stelna.
Ta ut en ca 15 minuter innan servering,
servera gärna med grädde!

Jag vet att det är många moment, och det blir sjukt mycket disk. Men ibland är det så värt det där lilla extra jobbet, och det här är faktiskt ett sånt tillfälle. Ni ser ju själva hur den ser ut, nomnomnom! Mäktigt som fan är det också, så den räcker nog ett bra tag den här lilla pajen.

Nu ska jag återgå till soffan, jag är inte piggast i världen idag. Det är någon som bråkar med mig om nätterna och gör så att jag vaknar av sendrag i benen x antal gånger varje natt. Tur att jag har massor av år på mig att ge igen sen. Möhöhöhö.

The Strokes - Last Nite

Kommentarer
Postat av: Kim

Och där dog jag. Vilken jävla paj! Banankaramell, bara det ordet får mig upp i brygga. Om du ser någon mystisk skugga stryka förbi i Stensjön-området så behöver du inte bli orolig, det är bara jag. Som letar efter där du bor, och ditt kylskåp.

2012-05-14 @ 22:03:21
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Everlasting

Fast jag gillar obakad chokladsmet starkt. Dock blir jag alltid imponerad av folk som har lite mer inspiration än så.

2012-05-15 @ 00:49:26
URL: http://everlasting.nu
Postat av: Malin

Å, den låter helt ljuvlig, men kan inte jag få komma hem till dig och smaka istället så jag slipper alla disk? Fast ni kanske redan har muffsat i er den??

Här gjorde jag "nyttiga" muffins igår, jo tjena, klart dom är nyttiga, dom är så äckliga så man inte vill äta dom=nyttigt. Gott ska INTE vara nyttigt!! När ska jag lära mig det, va, VA??



Så liten håller dig redan vaken? Och du tror du får vila sen? Haha. HAHAHA!!! ;-)



Kram

2012-05-15 @ 10:15:56
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: Nina

Å, det här receptet har jag tittat på flera gånger i boken men inte kommit mig för att testa. Är den verkligen värd allt jobb?? För jag inbillar mig att jag kommer gilla den tokmycket...

2012-05-15 @ 16:52:24
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Tina N

Mums, det låter ju helt otroligt gott! Bara en klick grädde till, som saknas... ;)

2012-05-16 @ 10:14:38
URL: http://frkkaka.blogspot.com
Postat av: carolina

JAG DÖÖÖÖÖÖÖR! Pernilla <3 Mina amningscravings nådde precis nya höjder! Måstemåste baka denna...eller tipsa hela världen om att den finns! Gud!

2012-05-16 @ 16:35:54
URL: http://acarolinas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0