Och vore jag inte svag så vore jag inte jag.

Häromdagen skulle jag baka Michaels rabarberkaka med marängtäcke. Men det visade sig att det inte är så himla lätt att få tag på rabarber i december. Sen visade det sig att jag inte hade något gelésocker hemma. Sedan visade det sig att den där brännaren jag fick i julklapp förra året och tänkte använda för första gången inte hade någon gas i sig för det måste jag tydligen fylla på själv (antiklimax vill jag lova) och till sist kom jag fram till att jag ju måste göra någonting med lite julsmaker. Så i slutänden blev det såhär:
 
Saffranspaj med hallon och marängtäcke
 
Botten:
100 gr smör
2 dl mjöl
1 dl florsocker
1 pkt saffran
1 äggula
 
Fyllning:
ca 300 gr hallon
1 msk potatismjöl
 
Topping:
2 äggvitor
1 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, florsocker och saffran.
Skiva ner smöret och tillsätt äggulan.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila i kylen i en kvart.
Tryck ut degen i en pajform.
Häll över hallon och strö över potatismjölet.
Baka mitt i ugnen i 20 minuter.
Låt kakan svalna.
Vispa äggvitor och florsocker till en maräng.
Spritsa eller bred ut marängen ovanpå hallonfyllningen.
Bränn av med brännare,
eller höj ugnen till högsta temperatur på grillvärme,
ställ in pajen högst upp med luckan öppen tills marängen fått lite färg.
 
Det här var våran efterrätt igår när vi hade Rickard och Sofia på besök. Till huvudrätt blev det glöggryta, så vi körde verkligen juligt tema. Sedan satt jag och Sofia mest i baren medans Jimmy och Rickard tog massor av hipsterpoäng, men det återkommer jag nog lite mer om en annan dag.
 
Jag var och klippte mig igår också. Vi har verkligen inte samma musiksmak jag och min frisör, igår bytte hon bort en The Hives-låt. Ska vi ha det såhär varje gång jag klipper mig?! Det är för väl att hon klipper så bra, det ska tydligen vara det viktigaste med en frisör har folk berättat för mig när jag beklagade mig över hennes musiksmak efter att hon bytte bort en Håkan-låt. Men vad vet folk egentligen? Folk tycker ju att Så Mycket Bättre-tolkningarna är årets bästa låtar och att Johan Falk är världens bästa filmer och att deras jul är förstörd för att de inte får se en tecknad docka säga: "Mama!". Folk alltså. Jag litar inte på dem!
 
Blood Music feat. First Aid Kit - The Horoscope Song

Kommentarer
Postat av: Monica

Gasen till brännaren var din fars ansvar!Men pajen ser god ut.

Svar: skyll inte ifrån dig!
Pernilla

2012-12-16 @ 13:03:34
Postat av: Kim

Hipsterpoäng? Låt mig gissa: korvstoppning, surbrödsbakning, byggde sina egna retrocyklar, lyssnade på dubstep? (eller är dessa grejer alldeles för mainstream?)

Folk i grupp alltså. Hu.



Svar: du är så nära! och surdegsbröd är tydligen nästa grej på listan men den här gången var det ölbryggning!
Pernilla

2012-12-16 @ 13:31:53
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Ann

Folk är dumma i huvet!

Svar: hear hear!
Pernilla

2012-12-16 @ 15:54:36
URL: http://www.tidensmelodi.se
Postat av: Amy's piece of cake

Huvudsaken är väl att det blev en paj liksom, same same but different ;)

Svar: ja men precis, bara slutresultatet blir bra så är vägen dit oviktig :)
Pernilla

2012-12-16 @ 16:30:14
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Ursäkta två gamlingar, men vad är hipsterpoäng? Är det typ vuxenpoäng eller?
Nu ska du inte dissa oss gamlingar som gillar "Så mycket bättre"tolkningarna, där har rullat en hel del tårar ska du veta:)

Men kramar ändå:)

Svar: njaee, inte riktigt vuxenpoäng. en hipster är oftast mellan 25-35, jobbar med reklam, har såna där stora glasögon, gärna en ironisk mustasch eller skägg och tycker själv att den är så fruktansvärt unik och ska stoppa egen korv och bygga sin egen cykel, brygga sitt eget öl och bara nörda ner sig i saker helt enkelt...
haha, alla gillar ju Så Mycket Bättre, det är ju mig det är fel på ;) fast jag ogillar det inte, jag förstår bara inte att det ska vara såååå bra som en del tycker...
Pernilla

2012-12-16 @ 18:55:04
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Nina

Slutresultatet låter ju minst lika gott som startidén! Saffran är ju så gott. Framför allt så här års. Och kombon saffran och hallon... Men någonstans i mitt bakhuvud har jag för mig att du skrev till mig för ett år sedan om att du inte förstod vitsen med saffran. Har du kommit på bättre tankar;-)?

Svar: det är sant! jag har faktiskt lite svårt för saffran, men nu har jag nästan kommit fram till att det är lussekatter som jag har svårt för, för oftast får man ju en torr liten lussekatt slängd till sig på nåt lussefirande i skolan och dem har jag ju inte tyckt om, så då har jag tänkt att jag inte gillar saffran. men i kombon med hallon! och med marängen till! det var ju superfint!
Pernilla

2012-12-16 @ 21:12:53
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Byt frisör! Springa och byta låtar sådär hela tiden. Nää....
Rabarber känns ju lite mer vår än jul så tycker ditt slutresultat blev bra!

Svar: men hon klipper ju mitt hår så fint! jag får väl liksom leva med hennes mindre bra musiksmak, sååå ofta umgås vi ju inte ;)
Pernilla

2012-12-17 @ 18:51:54
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Nina

Haha, vad härligt! Torra lussekatter är verkligen trååååkigt. Men då kanske det är läge att testa saffranskola eller saffransglass snart till och med? Favoriter här i alla fall. För att inte tala om saffranspannacotta...

2012-12-18 @ 22:50:00
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Emmy

Jobbigt med såna där frisörttyper. Min är just nu mammaledig och får lyssna på den hemskaste musiken bara hon kommer tillbaka och fixar mitt hår. Det finns ingen frissa som kan rädda mig snart.
Jag lyckas aldrig följa några serier på tv överhuvudtaget, men denna säsong har jag fastnat framför Så mkt bättre. Kan bero på att jag är småkär i Darin och nu tror jag att Miss Li har sjungit sig in i mitt hjärta också. Smått patetiskt, men sant. Men då tillhör jag ju som Mårtenssons gamlingarna...

2012-12-19 @ 22:23:42
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0