Stirra rakt på det utan att titta bort.

Igår åt vi kyckling- & nudelsoppa till middag och äter man soppa så måste man ju ha ett gott bröd till. Jag är ju en sån där som är väldigt duktig på att säga att jag minsann ska börja baka mitt bröd själv istället för att köpa, och sedan inte göra som jag själv säger. Det gäller inte bara brödbakande utan allting som jag säger till mig själv att göra, det är ju vare sig vettigt eller särskilt smart att vara så tvångsrebellisk att man inte ens kan lyssna på sig själv, men sån är jag liksom. Men nu har jag ju en väldig massa tid över, så igår gjorde jag faktiskt som jag sa och såg till att vi fick äta gott och färskt bröd till soppan.

Tebröd

1 långpanna

50 gr jäst
7 dl mjölk
5½ dl vetemjöl
125 gr rumsvarmt smör
en nypa salt
ca 7 dl vetemjöl
ca 7 dl grahamsmjöl

1 uppvispat ägg till pensling
sesamfrön

Lös upp jästen i någon deciliter av mjölken.
Värm resten av mjölken till ca 40 grader.
Blanda sedan mjölken med havregrynen och låt stå att svälla ca 10 minuter.
Blanda alla ingredienserna till en jämn och slät smet.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen till en rektangel, något mindre än långpannan.
Skär degen i rutor.
Klä långpannan med bakplåtspapper.
Lägg degrutorna i långpannan i samma ordning som du skar dem.
Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

Så. Nu kan jag gå och klappa mig själv på huvudet i ett års tid ungefär för att jag var så duktig och bakade bröd. Och samtidigt som jag klappar mig på huvudet så kan jag äta en god smörgås också. Vilken win-win! Nu ska jag städa skafferiet. Jag känner mig lite som Pölsa i Smala Sussie när han på frågan om han jobbar nåt svarar: "Jobbar? Nej fan, det hinner jag inte!"

Reptar - Natural Bridge


(nu skäms jag lite för jag har lyssnat på Reptar tokmycket i flera månader nu och jag tycker att de är så jävla bra, så jag förstår inte att jag inte tipsat om dem tidigare. Reptar alltså. lyssna! "sebastian" och "houseboat babies" är kanske de bästa låtarna, men alla är bra!)

Kommentarer
Postat av: Amy's piece of cake

Klart du ska klappa dig själv på huvudet! ;)

2012-08-24 @ 20:52:19
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Postat av: HaNzA

Hej Hej ! Hoppas allt är bra me dej ! Tänkte bara säga att du är himla välkommen till min blogg ! www.HaNzA.blogg.se där jag bloggar om Bakning delar med mej uttav tips , frukostar ,läsarfrukostar dikter livsfina ord och mycket mycket mer ! Om du gillar att baka så borde du verkligen kika in för just nu finns det ett nytt färskt sött recept på bloggen ! :) Jag siktar också högt på att få mina läsare att må bra och känna djupa känslor via mina dikter.. Ha det fint Kram ! :)

2012-08-26 @ 11:24:21
URL: http://hanza.blogg.se/
Postat av: Amanda

Bröden ser och låter otroligt gott! :)

2012-08-27 @ 18:54:20
URL: http://bakmanda.blogg.se/
Postat av: sofie mumsfillibaba

Underbart med nybakat bröd till soppa. Mitt mål är att alltid baka bröd. Aldrig köpa. Går sådär!

2012-08-27 @ 20:49:02
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Malin´s Diner

Vilket smidigt bröd, sånt gillas! Nybakat bröd är ju så gott. Brukar göra långjästa, så gott med färsk nybakat bröd på helgfrukostar.

Kram Malin

Svar: kalljäst bröd är absolut det bästa, så smidigt att bara fixa kvällen innan och sen grädda på morgonen, men ibland går det bra med såna här lite snabbare jäsningar också :)
Pernilla

2012-08-30 @ 21:47:07
URL: http://malinsdiner.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0