Jag är pank fast jag är en lokalkändis.

Ibland misstänker jag att jag har någon lite lätt bokstavskombination. Mest för att jag är så himla förtjust i rutiner, eller ja tvångstankar, men rutiner är ju ett sånt mycket bättre ord. Kvällskakan är ju en av mina tvångstankar rutiner. Det är ju så himla fint att koppla av med en liten kaka och en kopp te som avslutning på dagen. Det borde alla människor göra, då tror jag det skulle vara färre bråk här i världen. Igår gjorde jag den här finfina kakan:

Apelsinkaka med grand marnier-glaze

Kakan:
240 gr mycket mjukt smör
2 2/3 dl strösocker
4 ägg
5½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salet
1 apelsin, rivet skal och saften

Grand marnier-glaze:
120 gr smör
¾ dl strösocker
5 msk grand marnier (eller annan apelsinlikör, eller apelsinsaft)

Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg alla ingredienser till kakan i en stor bunke.
Rör om eller vispa på lägsta hastighet tills smeten är slät och välblandad.
Smörj en sockerkaksform väl.
Häll smeten i kakformen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, känn med sticka så att den är torr.
Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter efter att den tagits ur ugnen.
Gör glazen så länge; blanda smör, socker och grand marnier i en kastrull.
Värm försiktigt upp tills blandningen har smält.
Vänd upp kakan på ett serveringsfat och stick hål i den med steknål/tandpetare/nåt liknande.
Fördela glazen jämnt över kakan och låt den svalna.
Servera kakan med vispad grädde.

Jag köpte ju en flaska grand marnier till nyår då jag skulle marinera apelsiner till efterrätten i det. Sen var jag ganska övertygad om att den skulle stå kvar där i barskåpet för resten av evigheten, men tamejtusan. Den har gått åt! Det har alltså blivit en del bakande med den, men en del drinkar också. Det är nästan så att jag kommer att sakna den, jag kanske får lov att investera i en ny. Jag var faktiskt på systembolaget idag för första gången sen i juni, det var en upplevelse. Eller kanske inte, det var precis som det var sist jag var där. Kanske att folkmängden hade minskat något då det var dagen innan midsommarafton jag var där sist...

Mauro Scocco - In I Djungeln Igen

Kommentarer
Postat av: Mårtenssons kök

Grand Marnier glaze, mmm....

G.M står oftast på vår inköpslista när vi åker på shoppingtur till Tyskland, det eller Cointreau. Faktiskt något som vi alltid har hemma, annars finns det en viss risk att frun i huset går bärsärkagång...

2011-09-06 @ 21:08:29
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Kim

Är GM och Kåantrååå samma sak, om ja så skulle jag ju också kunna svänga ihop den gölliga kakan.



Tycker för övrigt att det är lite lömskt av raw foodklanen att bjuda folk på brownie, jag menar vem kan motstå det?

Men nä, rå mat är inget för mig, varför äta kallt när man kan äta varmt?

2011-09-06 @ 21:22:09
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Anonym

Den ser god ut:)

2011-09-07 @ 04:39:53
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Malin

Håller med, kvällskakan är mysig, här har jag ett stort fat fyllt med Ryttarkakor nu igen, himmel vad goda dom är! Farligt goda liksom....



Här regnar det idag IGEN, fy vad jobbigt det är! HATAR verkligen det här vädret, mest av alla olika väder tror jag, regn, blåst, grått, blä!



Kramar

2011-09-07 @ 09:24:56
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Nåt sött på kvällen blir det tyvärr ofta men kanske inte som en fika. Bara när man är hemma hos föräldrarna. Men det är man värd! Magen måste få vara glad när den ska sova!:)

2011-09-08 @ 18:51:55
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Charlotta

Men fy FABIAN vilken bra idé! Själv har jag börjat med traditionen detärokattätachokladeftermatenvarjedag. Jättebra. Verkligen.

2011-09-08 @ 23:10:32
URL: http://www.matrepubliken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0