Bondbröd & bad ideas.

Jag går tillbaka till min bagarstuga-torsdag igen. Jag bakade inte bara bakelser utan bröd också. Sånt där nyttigt och mörkt bröd med en deg som såg jätteäcklig ut. Men brödet blev gott, och det är ju huvudsaken. Enkelt var det att göra också. Jag brukar ju få ta med mig bröd hem från jobbet annars så det blir sällan att jag bakar eller köper bröd. Men ibland måste man ju testa, och så luktar det ju så gott också.


Bondbröd

2 st

25 gr jäst
6 dl vatten
½ dl olja
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
ca 16 dl lantbrödsmjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm vatten, olja och sirap till ca 37 grader.
Lös upp jästen med lite av degvätskan.
Tillsätt sedan resten av degvätskan och rör ner salt.
Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig och fast deg.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Dela degen i 2 delar.
Knåda varje del och forma till runda bröd.
Strö över vetemjöl och snitta rutmönster med en kniv.
Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt in bröden i 225 grader.
Sänk genast värmen till 200 grader och grädda i 25 minuter.

Mmm. Gott. Nu sitter jag och mår allmänt dåligt. Vaknade i morse med huvudvärk, halsont och snuva men begav mig ändå av till Haga för att leta julklappar till brorsbarnen. Hittade en till Elsa-pölsa åtminstone. Annars var det en ganska dålig idé det där. Väl framme i Haga blev jag alldeles varm och slut i hela kroppen så jag åkte hem igen ganska fort. Nu har jag knarkat KanJang och ipren och hoppas att det går över om jag vilar lite. Jag har inte tid att vara sjuk nu! Eller någon annan gång. Nu ska jag vila.

The Fall - Session Musician

Kommentarer
Postat av: Annapanna

Det är töntigt att vara sjuk, fan vilka töntar vi är! Inse att det är såååå coolt att vara typ tööönt. Vi kan leka modevisning och gå sådär konstigt med våra ben och sminka oss sådär konstigt. typ gå runt med en rosa panna eller så. då kanske vi piggnar till? eller bara vill dö lite mer? HA HA HA. bosse! jag är bitter när jag är sjuk :( är du också det eller blir du glad istället? :P PUSS!

2009-11-24 @ 20:35:47
URL: http://anagoesbananas.blogspot.com
Postat av: Carro

Värsta lyx att kunna ta med sig bröd hem från jobbet. Det gör min systers sambo också, han packar bröd på ett bageri. Jädrans avis ! Hon brukar dock ta med sig en hockeytrunk med bröd när hon kommer ner å så slänger vi det i frysen :D Perfekt !



Mums vad gott med hembakat, jag borde baka det oftare .. Hur kommer det sig att du inte gillar mörkt bröd? Det smakar ju som mer :D Särskilt göttigt och stuva ner nötter och frön :D



Hoppas du kryar på dig !

2009-11-25 @ 08:52:27
URL: http://carrod.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0